Robert De Niro, čija je filmska karijera započela još sredinom šezdesetih godina prošlog veka, nesumnjivo je jedan od najcenjenijih i najprepoznatljivijih glumaca u istoriji kinematografije. Njegova sposobnost da dočara kompleksne, često problematične likove sa dubokom emocionalnom i psihološkom složenošću učinila je njegove izvedbe legendarnim. De Nirova filmska umetnost nije samo prikazivanje likova – on ih oživljava na ekranu, pružajući gledaocima priliku da istraži ljudske odnose, moralne dileme i psihološke borbe kroz njegove oči.

U saradnji sa nekim od najboljih režisera, uključujući Martina Scorsesea, Francisa Forda Coppolu i Michaela Manna, De Niro je uspeo da stvori nezaboravne trenutke u filmskoj industriji koji su oblikovali i definisali savremeni film. Njegove uloge variraju od mafijaških bosova do tragičnih junaka, pri čemu svaki lik nosi jedinstveni pečat De Nirovog intenzivnog pristupa i posvećenosti detaljima. Ovo su:

Najbolji filmovi Roberta De Nira 

Taxi Driver (1976)

U režiji Martina Scorsesea, Taxi Driver prikazuje De Nira u ulozi Travisa Bicklea, veterana Vijetnamskog rata koji postaje noćni taksista u Njujorku. Istražujemo njegovo postepeno izopštavanje iz društva i spiralno propadanje u mentalno oboljenje. De Nirova transformacija u psihološki kompleksnog lika je izuzetna, ostavljajući dubok uticaj na filmsku umetnost. Scena u kojoj Travis stoji pred ogledalom izgovarajući: Are you talking to me? ostala je upamćena za sva vremena.

Goodfellas (1990)

De Niro igra Jimmyja Conwaya, šarmantnog, ali nemilosrdnog gangstera. Takođe u režiji Martina Scorsesea, Goodfellas je baziran na istinitim događajima i prati život i uspon Henryja Hilla u mafijaškom svetu. De Nirova gluma je maestralna, a njegova sposobnost da prikaže likove s dubokim emocionalnim slojevima dolazi do potpunog izražaja. Ostvarenje je postalo primer izuzetnog kinematografskog prikaza organizovanog kriminala.

Once Upon a Time in America (1984)

Uz narativnu strukturu i poseban vizuelni stil režisera Sergia Leonea, De Niro tumači lik Davida “Noodlesa” Aarona, jevrejskog gangstera koji tokom nekoliko decenija prolazi kroz složene odnose i brutalne situacije. Njegov performans je introspektivan i emotivan, pružajući nam detaljan uvid u borbu s krivicom i iskupljenjem.

The Godfather: Part II (1974)

De Niro igra mladog Vita Corleonea, u ulozi koja mu je donela Oskara. Radnja prati ranije godine Vita Corleonea i njegov uspon u kriminalnom svetu. De Nirovo majstorsko ovladavanje likom i njegova sposobnost da prenese suptilnu moć i autoritet, čine ovu ulogu jednom od njegovih najupečatljivijih.

Raging Bull (1980)

Raging Bull prikazuje De Nira kao Jakea LaMottu, boksera čiji se život i karijera raspadaju zbog njegove autodestruktivne prirode. De Niro je za ovu ulogu drastično promenio fizički izgled i osvojio Oskara. Opet u režiji Scorsesea, ostvarenje prikazuje sirov i emotivan portret muškosti i samouništenja.

The Irishman (2019)

The Irishman je još jedna saradnja sa Scorsesea, u kojoj De Niro igra Franka Sheerana, plaćenika koji retrospektivno razmišlja o svom životu i zločinima. Istražujemo teme starenja, izdaje i moralne neodlučnosti. Njegova gluma je suptilna i precizna, dodajući slojeve kompleksnosti u već duboko introspektivan film.

Heat (1995)

U ovom akcionom trileru, De Niro igra Neila McCauleya, profesionalnog pljačkaša banaka koji se upušta u igru mačke i miša sa renomiranim detektivom (Al Pacino). Režiser Michael Mann je stvorio napet i stilizovan film, a De Nirova sposobnost da prikaže Neilovu hladnoću i proračunatost je impresivna.

Killers of the Flower Moon (2023)

De Niro tumači Williama Halea, ključnog lika u istinitoj priči o serijskim ubistvima Osejdž Indijanaca 1920-ih. U režiji, naravno, Scorsesea, Killers of the Flower Moon detaljno prikazuje pohlepu, prevaru i rasizam, sa De Nirom koji donosi još jedan snažan performans u kasnijim godinama svoje karijere.

Jackie Brown (1997)

Jackie Brown, koji je režirao neponovljivi Quentin Tarantino, prikazuje De Nira u ulozi Louisa Gara, sitnog kriminalca. Film je adaptacija romana Elmorea Leonarda i istražuje teme izdaje i preživljavanja. De Nirova gluma je nenametljiva, ali efektna, dodajući sloj humora i realnosti celokupnoj radnji.

The Deer Hunter (1978)

The Deer Hunter prati grupu prijatelja iz radničke klase koji se suočavaju sa posledicama Vijetnamskog rata. De Niro igra Michaela, vojnika koji se bori sa unutrašnjim demonima i posledicama koji je rat imao na njega i njegove prijatelje. Radnja je emotivna i potresna, a De Nirova izvedba je jedna od najupečatljivijih u njegovoj karijeri, iskreno nam dočaravši duboku emocionalnu ranjivost.

Pročitajte i ovo : Otkrivanje šampiona: 7 sportskih biografija koje treba da pročitate

Naslovna fotografija: instagram.com/robert_de_niro_offical

Nikola Gudelj

Comments