Tom Cruise definitivno predstavlja jedno od retkih holivudskih imena koje već četiri decenije istrajava u zahtevnom svetu kinematografije i šou-biza. Sa uspešnom premijerom filma Top Gun: Maverick, koji se dopao i gledaocima i kritičarima, Tom je dokazao da i dalje važi za silu koju ne smemo da potcenjujemo. Iako su prošla tek četiri dana od svetske bioskopske premijere, Top Gun: Maverick već se nalazi na osmoj poziciji finansijski najuspešnijih filmova 2022. godine, a mi očekujemo da će se popeti na još više mesto. Takva konstatacija dolazi nakon što cela planeta već bruji da je film bolji od originalnog Top Gun iz 1986. godine, koji, pored sjajnog saundtreka, i dalje važi za jednu od najlepših romantičnih filmskih priča u istoriji kinematografije. 

Ovom prilikom se prisećamo 9 genijalnih uloga Toma Cruisea, a vi nam u komentarima pišite da li ste saglasni sa našim izborom.

Poručnik Pete “Maverick” Mitchell – Top Gun (1986)

Moramo početi od one koja ga je usmerila ka stazi slavnih. Da Tom nakon ovog ostvarenja nije snimio nijedan film, svakako bi ostvario kinematografsku besmrtnost sličnu Jamesu Deanu. Jednostavno, bio je savšena zvezda koja je u savršenom filmu zaigrala u savršenom trenutku. Tom je u potpunosti upio svaki promil živi brzo američkog frajera, povremeno preterano samouverenog, ali uspešnog i neustrašivog poručnika pomorskog vazuhoplovstva. Vidimo Mavericka kako se upušta u inicijalno antagonističku romansu (Kelly McGillis), uživa u prisnom prijateljstvu sa kolegom (Anthony Edwards), nabusito prepire sa rivalom (Val Kilmer), prkosi autoritetu (Tom Skerritt) itd. Kao da je igrao više uloga u jednoj.

Charlie Babbitt – Rain Man (1988)

Ok, Rain Man nas podseća na to koliko nas dobra drama može investirati u kompletnu fabulu, pa pomno pratimo svaku scenu, grčevito iščekujući šta će na kraju desiti sa Charlijem i Raymondom (Dustin Hoffman). Cruiseov Charlie je brzogovoreći prodavac automobila koji otkriva da je njegov pokojni otac svoje bogatstvo prepisao fondu za izdržavanje svog autističnog brata Raymonda, za kog Charlie nije ni znao da postoji. Charlie odlučuje da Raymonda povede na put kako bi ga usput lišio novca. Budući da se Raymondov karakter ne može promeniti, Charlie je taj koji prolazi kroz izazovni emotivni razvoj – od egocentričnog sitničara do brižne osobe. Rain Man je dobio brojne nagrade, među kojima je i ona glavna – Oskar za najbolji film. 

Poručnik Daniel Kaffee – A Few Good Men (1992)

Ovaj film se iz nepoznatog razloga zaboravlja kao deo Tomovog rezimea, a predstavlja jednu od njegovih najboljih uloga. Zašto? Jer se jedan od Tomovih kvaliteta s početka karijere ogleda u tome da izgleda kao da se neće snaći u ozbiljnim situacijama, a na kraju ipak dokaže kako može da se nosi sa velikanima (kao što je u ovom slučaju Jack Nicholson). Tomov Daniel je oficir mornarice koji je poznat po tome što se uvek lagano izvlači iz pravnih zavrzlama. Kao što obično biva, nailazi na izazov koji nije toliko jednostavan i koji ga tera da se svim silama bori sa neprijateljski nastrojenim svedokom u formi Jacka Nicholsona. Uz inteligentni, smisleni dijalog Aarona Sorkina i režiju Roba Reinera koja dozvoljava glumcima da iskažu talenat, Cruise efektno parira Nicholsonu. 

Ethan Hunt – Mission: Impossible (1996)

Ovde ćemo pod jednu stavku svrstati sve Tomove Mission: Impossible uloge, koje su započele sa ovim ostvarenjem, koje od Toma nije zahtevalo samo veliki skok u fizičkom smislu, već i u producentskom – što je veoma ozbiljno shvatio. Cruise je zaista izvodio sve opasne vratolomije sa svakim nastavkom M: I – i zbog toga mu moramo odati priznanje, a ne zaboravimo i nekoliko akcionih filma iz prvog dela zbog kojih smo i dalje napeti. Iako u pojedinim trenucima radnje ovih filmova mogu biti nerazumljive, tu je Cruise kao superšpijun Ethan Hunt koji zna šta se dešava, a mi mu pružamo poverenje i prepuštamo da nas vodi. Sledeće godine, kao i 2024, očekuju nas još dva M: I filma – tj. jedan podeljen u dva dela – pod nazivom Dead Reckoning Part One i Part Two.

Jerry Maguire – Jerry Maguire (1996)

Uz ovo ostvarenje jednako uživaju i žene i muškarci, a govori o Jerryju, sportskom menadžeru, dopadljivom “gubitniku” koji doživljava otkrovenje koje mu menja život, pa piše misiju organizacije o neiskrenosti u sportskom biznisu u želji da radi s manjim brojem klijenata kako bi sa njima ostvario bolji, privrženiji odnos pun poverenja. Budući da ne nailazi na podršku, Jerry želi da otvori nezavisnu agenciju za koju se jedino Dorothy, dvadesetšestogodišnja samohrana majka, prijavljuje da mu pomogne. Uz čuvenu “You had me at hello”, Jerry Maguire i dalje predstavlja klasik za generacije.

Ron Kovic – Born on the Fourth of July (1989)

Fun fact: mala slučajnost se ogleda u teoriji da je Tom bio predodređen da glumi u Born on the Fourth of July, jer je rođen 3. jula. Ovde je sarađivao sa čuvenim Oliverom Stoneom – kako bi ispričao napetu, kontroverznu političku priču, a igra veterana Vijetnamskog rata, koji je na jedan način služio svojoj zemlji u toku rata, a na drugi nakon rata. Vidimo ga kako od napaćenog vojnika postaje ogorčeni veteran u invalidskim kolicima, a potom i dugokosi antiratni aktivista. Cruise se posvećeno pripremao za ulogu, dva puta pohađajući kamp za obuku, sastajući se sa desetinama vijetnamskih veterana i posećujući ratne bolnice. Rezultat je zadivljujući i srceparajući prikaz koji mu je doneo prvu nominaciju za Oskara.    

Dr William Hartford – Eyes Wide Shut (1999)

Novost da će tadašnji bračni par, Nicole Kidman i Tom Cruise, igrati u istom filmu – bila je velika stvar – pogotovo u misterioznom Eyes Wide Shut Stanleya Kubricka. Ali, niko nije znao da će zahtevnom, detaljnom Kubricku biti potrebno godinu i po dana da ga snimi; da će to biti njegov zadnji film, i da će ubrzati razvod slavnog glumačkog para. Ipak, u toku godina, Eyes Wide Shut je stekao kult sledbenika. Cruiseov portret doktora Hartforda je uvrnut, ali saosećajan, što i Kidmanovoj dopušta da se prepusti svojoj seksi, ezoteričnoj izvedbi. Danas, teško da nekog drugog možemo da zamislimo u Tomovoj ulozi. 

Nathan Algren – The Last Samurai (2003)

Godine 1876, bivšem kapetanu američke vojske, Nathanu Algrenu – ogorčenom alkoholičaru traumatizovanom zločinima koje je počinio u toku ratova protiv američkih starosedeoca – prilazi njegov bivši komandant Bagley kako bi obučio novostvorenu japansku carsku vojsku za biznismena Omuru, koji namerava da upotrebi silu kako bi suzbio pobunu predvođenu samurajima protiv novog japanskog cara. Uprkos tome što mrzi Bagleyja zbog zlodela u ratovima protiv američkih starosedelaca, Algren prihvata posao zbog novca, pa odlazi u Japan gde upoznaje britanskog prevodioca koji poznaje kulturu samuraja… The Last Samurai je must-see ako ste ljubitelj istorije i kulture Japana, ali i Toma Cruisea. 

Ray Ferrier – War of the Worlds (2005)

Ovo je bila druga Cruiseova kolaboracija sa Stevenom Spielbergom, zajedno kreiravši adaptaciju ikoničnog SF romana H. G. Wellsa, punu fizičkog i psihološkog terora uslovljenog egzistencijalnom pretnjom. Cruise igra drugačiju ulogu od onih na koje je navikao, a ona se ogleda u iznurenom ocu koji mora da se brine o svom otuđenom sinu (Justin Chatwin) i anksioznoj ćerki (Dakota Fanning), koji odlaze na put kako bi se sastali sa njegovom bivšom suprugom. Pod samouverenim Spielbergovim vođstvom, Cruise svom junaku daje dovoljnu dozu nedopadljivih karakteristika, čak i kad se on i njegova deca suočavaju sa izazovima invazije vanzemaljaca. 

Naslovna fotografija: instagram.com/countrycornerconsciousluxury

Dušan Veselinović

Comments