Kad prvi put vidimo Selinu Kyle (Zoe Kravitz) koja radi u Penguinovom noćnom klubu, očarani smo njenom lepotom – i ostajemo očarani sve do kraja filma. Njena Žena-mačka je oličenje femme fatale, vrsni provalnik i poznavalac borilačkih veština (pokreti su joj zaista kao u mačke), ali nežna i ranjiva; i neće odustati dok ne pronađe svoju nestalu prijateljicu. Hemija kakvu vidimo između nje i Batmana je očaravajuća. Selina nas u jednom trenutku i podseća kako termin the Bat and the Cat imaju lep prizvuk.

Sa druge strane, Riddler (Paul Dano), koji je odgovoran za opštu pometnju i tragediju po čitavom Gothamu – zaista nas je iznenadio. Nije onakav kakvog ga znamo iz stripova i animiranih TV serija, a svakako ne liči na Riddlera Jima Carreyja iz filma Batman Forever (1995). Osim znakova pitanja koje ostavlja na svakoj krimi sceni, kao i zelenkaste uniforme, fizički ne bismo nikad pomislili da je to Riddler. Nosi neki vid gas-maske i vizuelno je neupečatljiv, ali nas je svaki put iznenadio originalnim zadatkom za Batmana i policiju Gothama. Paul Dano je, naravno, sjajan u ulozi, totalno nepredvidiv, a posebno nam se dopala scena njegovog razgovora s Batmanom u Arkham ustanovi za mentalno obolele.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @shwink

Penguin, nažalost, nije imao mnogo scena, pretpostavljamo zato što je u planu HBO Max serija gde će njegov lik biti detaljnije razrađen. Igra ga Colin Farrell, čije se oči tek neznatno primećuju ispod genijalne maske. U potpunosti je neprepoznatljiv! I on Batmanu zadaje nedaće, ali ne onoliko koliko Riddler i Carmine Falcone. Zato se radujemo njegovoj seriji, za koju nagađamo da će premijerno biti emitovana sledeće godine.

Sve što bismo vam dalje rekli bi bilo spojlovanje, a to ne želimo. Samo vam toplo preporučujemo da The Batman pogledate na velikom platnu bioskopske sale, kako bi ugođaj bio što potpuniji. Nema šanse da ćete se pokajati. Ipak – napominjemo da film traje tri sata, a u bioskopu u kom smo ga gledali je čak bio i intermerzzo od 15 minuta, zato se adekvatno pripremite. Mada, budući da film neprestano drži pažnju, ta tri sata nećete ni osetiti…

Naslovna fotografija: instagram.com/

Dušan Veselinović

Comments