Zašto je krimi žanr postao najučestaliji i najpopularniji u svetu televizije i striming platformi? U našoj prirodi je da budemo radoznali o kriminalnim radnjama, i da znamo odgovore na pitanja ko, šta, gde, kad, kako (i zašto). Vekovima unazad, mnogi stručnjaci izučavaju karakter kriminalaca, kako bi pokušali da razumeju njihov način razmišljanja. Mnogo serija nam je donelo uvid u to šta određene osobe podstiče na kriminal, kao i u moguće razloge za jeziva dela. Pojedine od ovih serija se fokusiraju samo na zločince, dok druge istražuju ono što se dešava u toku policijske istrage koja dovodi do potencijalnog hapšenja počinilaca. 

Postoji veliki broj odličnih krimi serija, a mi smo izdvojili samo 8 najboljih iz 21. veka, koje bi svako trebalo da pogleda. Da li ste saglasni s našim izborom?

The Wire (2002-2008)

The Wire nikad nije dobila Primetime Emmy, niti druge bitnije nagrade, dok je od kritičara dobila prosečnu ocenu. Međutim, kako je vreme prolazilo, postala je jedna od najboljih TV serija svih vremena. Mnogi su hvalili njen redak prikaz neuspeha lokalnih institucija i njihov prateći domino efekat na siromaštvo i nejednakost u urbanim sredinama. Serija je čak bila inspirisala i Univerzitet u Njujorku da izučava društvene teme koje je iznela među mejnstrim publikom. 

Mindhunter (2017-2019)

Prirodno je biti fasciniran prirodom zločina i zločinca koji ga je počinio. Mindhunter pokušava da odgonetne način na koji kriminalci razmišljaju i zašto biraju da počine gnusna dela – i u tome u velikoj meri uspeva, baveći se psihologijom pojedinih najozloglašenijih kriminalaca sveta. Umesto ustaljenog tretmana kriminalaca – koje društvo posmatra kao ludake, dvojica FBI agenata (Jonathan Groff i Holt McCallany) ih intervjuišu u pokušaju da ih razumeju kao ljudska bića.

Peaky Blinders (2013-2022)

Ova britanska krimi drama je univerzalno hvaljena zbog originalnosti i rasvetljavanja ovog perioda engleske istorije koje je retko prikazivano na televiziji. Stylish kinematografija i impresivni kostimi iz sezone u sezonu nisu prestali da zadivljuju gledaoce – i to je ono zbog čega izgleda da je svaki segment serije pažljivo isplaniran. Cela glumačka ekipa je briljantna, na čelu sa Cillianom Murphyjem kao Thomasom Shelbyjem – liderom bande Peaky Blinders. Serija je izvršila uticaj na britansko društvo i tako što je među popularna dečja imena vratila Arthur i Ada – koja nisu bila toliko česta od 1920-ih.

Breaking Bad (2008-2013)

Mnoge serije se oslanjaju na plot twists kako bi gledaoce šokirale do srži, ali to nije slučaj sa Breaking Bad, čiji je scenario jedinstven jer dozvoljava da se sve desi na sporiji način, prepoznajući značaj građenja lika – sve za publiku čineći jednostavnijim za shvatanje. Sjajan scenario je potkovan i sjajnim glumcima, posebno Bryanom Cranstonom i Aaronom Paulom, koji imaju jedan od najsloženijih odnosa koje smo videli u istoriji televizije. Uprkos drugim serijama koje ne znaju kad da stanu, Breaking Bad je završena u pravom trenutku, ostavivši gledaoce veoma zadovoljnim.

Better Call Saul (2015-2022)

Pojedini kritičari i gledaoci tvrde da je Better Call Saul, spin-off prikvel serije Breaking Bad, čak bolja od originalne. Na društvenim mrežama smo viđali i komentare da je Saul Goodman (Jimmy McGill) prijemčiviji protagonista od Waltera Whitea (Cranston). Drugi ističu da serija ima i autentičniju radnju od Breaking Bad, pa je svaka priča koju u trenutku gledate – jednako dobra kao i prethodna. 

Fargo (2014-)

Fargo je zasnovana na istoimenom filmu iz 1996. i smeštena u istom fiktivnom univerzumu. Ono što je čini jedinstvenom je njena sposobnost da savršeno blenduje krimi žanr i crnu komediju. Serija je antologijska, što znači da je svaka sezona za sebe, sa različitom pričom i sa uglavnom novim likovima i glumcima (mada se ponekad desi i repriza), smeštena u različitim vremenskim periodima. Fargo je dobila ogroman broj nagrada, odnevši 51 od ukupno 228 nominacija.

True Detective (2014-2019)

Kao i Fargo, i True Detective je antologijska serija u čijoj prvoj sezoni pratimo dva detektiva – Martyja Harta (Woody Harrelson) i Rusa Cohlea (Matthew McConaughey). U drugoj sezoni, uloga glavnog detektiva je poverena glumici Rachel McAdams, kojoj društvo pravi Colin Farrell, dok u trećoj pratimo Mahershalu Alija i Stephena Dorffa. Inteligentna, uzbudljiva radnja i sjajna glumačka postava, ovu seriju karakterišu kao must-watch.  

The Sopranos (1999-2007)

Postoji mnogo razloga zašto The Sopranos često važi za najbolju seriju svih vremena. Putešestvije Tonyja Soprana (James Gandolfini), koji se bori da balansira između porodičnog i života i lidera mafije, nije bilo jednostavno. Tony apsolutno dominira kao lider kriminalne organizacije, dok, kao i svi drugi, ima problem sa identitetom i izborom između dobra i zla. Serija je često opisivana kao tehnički briljantna, a posebnu hvalu su dobile njena muzika, kinematografija, kao i otvorenost ka istraživanju tema kao što su mentalno zdravlje, rodne uloge i italijansko-američka kultura.

Naslovna fotografija: instagram.com/breakingbad

Dušan Veselinović

Comments