Poznato je da je Francuska kroz istoriju rađala pojedina najveća umetnička imena svih vremena, a ni u muzici nije izvršila izuzetak. Ovi izvođači su plenili harizmom i slavujskim glasom kojim su zavodili i dame i gospodu, postavši slavni i van granica domovine. Vodili su turbulentne živote, bili u vezama sa najlepšim ženama svog vremena, i prodavali milione i milione ploča. I dan-danas, uveliko nakon smrti, uživaju ogromno poštovanje širom planete, a njihove zavodljive numere se i dalje prepevavaju…

Serge Gainsbourg

Kako listu ne započeti sa Sergeom, možda najkontroverznijim francuskim pevačom svih vremena? Plenio je šarmom i talentom koji su umanjivali činjenicu da fizički nije bio preterano dopadljiv, a toliko da je zaveo dve najlepše žene francuske – Brigitte Bardot i Jane Birkin, sa kojima je snimio senzualne, zavodljive duete (u velikoj meri je povećao uspeh Birkinine karijere). Serge je neprestano eksperimentisao u pogledu muzike, praveći revolucionarne, pamtljive numere i pišući hitove raznim uglednim izvođačima svog vremena. Legenda kaže da je pušio po čak pet paklica cigareta dnevno! Kad bolje razmislimo, ne sećamo se da smo ga ikad videli bez duvana. Sa Jane Birkin je dobio ćerku – glumicu Charlotte Gainsbourg, s kojom je, takođe, snimao pesme. Preminuo je 1991. godine u Parizu.

Charles Aznavour

Možda najcenjeniji francuski pevač jermenskog porekla, Charles Aznavour je svojim jedinstvenim tenorom opčinjavao celu Francusku, ali i svet. Kako bi se posvetio muzici, napustio je školu sa samo devet godina. To se, očigledno, pokazalo kao dobar potez, jer je neprestano nastupao narednih pet decenija. Na početku karijere je pevao po kabareima i noćnim klubovima, čak nekoliko puta nastupavši kao “predgrupa” Edith Piaf. Njegova kultna La Bohème se i danas neretko može čuti, kao i njene razne interpretacije. Ženio se tri puta, dobivši petoro dece. Dobio je i zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih. Preminuo je 2018. godine u svojoj kući na jugu Francuske.

Jacques Brel

Brel je, zapravo, bio rođen u Briselu, ali se sredinom pedesetih preselio u Pariz i ogroman uspeh doživeo širom Francuske, a potom sveta. Čak je nastupao i sa Sergeom i Charlesom. Brel danas važi za “majstora moderne francuske šansone”, jer je komponovao i izvodio dramatične numere pune divnih, promišljenih stihova koje su mu osigurale veliki broj fanova. Mi, na primer, na pomen njegovog imena uvek pomislimo na njegovu legendarnu Ne me quitte pas, koja je iznedrila veliki broj covera, a najpre se sećamo onog iz Almodovarovog filma La ley del deseo sa Antoniom Banderasom. Nakon braka sa Micheom Michielsen, sa kojom je dobio troje dece, bio je u vezi sa glumicom i plesačicom Maddly Bamy – do smrti 1978. godine u Bobinjiju.

Comments