Dugo smo čekali na poslednju sezonu kultne period drame kojom smo svi opsednuti otkad smo pogledali prvu epizodu. Serija Peaky Blinders nas je podsetila zašto smo voleli filmove o krimi porodicama – The Godfather, Goodfellas i Scarface su i dalje neizostavni deo listi filmova koje svako treba da pogleda, svaki na svoj način napravivši presedan u istoriji kinematografije. Peaky Blinders čini da je odnos između gledaoca i serije uvek napet, konstantno menjaći dinamiku – što je jedan od razloga zašto nam se toliko dopada. Kako bi tenzija pred premijeru poslednje sezone bila još veća – social media menadžeri su odlučili da započnu takmičenje koje će otpočeti ove srede. Iščekivanje se sve više oseća u vazduhu, a trejler nam nije otkrio gotovo ništa osim što ćemo ponovo gledati dinamiku Cilliana Murphyja i Toma Hardyja.  

Klika sa peaked kapama

Samo nekoliko meseci nakon Prvog svetskog rata, Thomas Shelby je preuzeo vođenje porodičnog biznisa u Birmingemu gde se rodio i odrastao. Thomas postaje stub petočlane porodice, iako prilično psihički nestabilan. Pored kladioničarskog posla koji vodi, ispijanje viskija i brutalno prebijanje drugih gangsterskih bandi širom Birmingema u savršeno skrojenim odelima predstavlja sastavni deo života klike Peaky Blinders.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Peaky Blinders (@peakyblindersofficial)

Koliko god bili okrutni, Shelbyji će učiniti sve što mogu da zaštite jedni druge, ne mareći za posledice. Posleratni period u industrijskoj Britaniji savršeno odgovara poremećenom etičkom kompasu ove klike, dok se dim, ulice umazane ugljem i blatom, zvuci kaskanja konja i neočekivanih eksplozija širom grada uklapaju u svaku psihičku traumu koju su vojnici proživljavali na dnevnom nivou nakon povratka.

Ono na šta serija nije zaboravila su žene – koje su vodile porodične poslove, brinule o deci i davale sve od sebe da porodice prežive dok su njihovi muževi, braća i očevi bili u ratu. Svaka dama – od tetke Polly preko Ade Shelby i Grace Burgess – ostavila je svoj otisak štikle na pop kulturu. Tetka Polly je oličenje matrijarhata koji je vladao kada je to bilo potrebno i koji se nije povlačio kada su se vratili muškarci.

Comments