Ko su vaši pravi prijatelji? Da li ste ih pronašli među drugarima iz škole, ili ste „nasledili“ prijateljstvo od roditelja i izgradili čvrste veze sa decom prijatelja vaših roditelja? Stekli ih na fakultetu, ili u sportskom klubu?

Neka prijateljstva rastu i razvijaju se zajedno sa nama, neka se prekidaju na organski način – utihnu, izblede i veze presahnu, iako nikada nije bilo nikakvih sukoba. Možda su vaša prijateljstva isto tako organski izrasla iz vaših okolnosti – prosto ste bili upućeni na drugu decu dok ste i sami bili dete, ili na grupu mladih koji su imali slična interesovanja. Međutim, sa godinama se perspektiva menja i mnogi od nas preispituju svoja prijateljstva iz vrtića i odnose uspostavljene u burnim tinejdžerskim danima.

Pravi prijatelji ostaju uz vas, kroz sva vaša preispitivanja, sumnje i životne promene, procese i zaokrete. I sada, kada ste svesniji i zreliji i možete da birate ljude sa kojima želite da se zbližite i povežete i dalje birate prijatelje sa kojima ste mnogo toga podelili i sa kojima ste odrastali u onom najznačajnijem, iskustvenom smislu – i sa kojima možete nastaviti da rastete na isti način.

U odraslom dobu možemo bolje razumeti šta je prijateljstvo i shvatiti ko su naši pravi prijatelji. Pa, iako se individualna shvatanja i zahtevi koje imamo od prijateljstva razlikuju, postoje zajedničke odlike koje pravi prijatelji imaju, a među njima su i stvari koje oni nikada ne bi uradili.

pexels helena lopes 1049317 3 Stvari koje (vam) pravi prijatelji nikada neće uraditi

Pročitajte i ovo: Muška prijateljstva i 4 faze kroz koje prolaze

Šta pravi prijatelji ne rade

Ne spuštaju vas

Kada prolaze kroz svoje životne drame, pravi prijatelji traže pomoć i podršku, ali vas ne uvlače u svoju silaznu spiralu i ne usisavaju vas u svoj vrtlog drame. Oni vas ne vuku na svoje dno, niti dopuštaju vama da ih povučete. Pravi prijatelji su tu za nas i pomažu nam na svaki način – slušaju nas, razumeju, pružaju konkretnu materijalnu pomoć (privremeni dom, pozajmicu), pokazujući da veruju u nas i čekajući nas da se izvučemo i podignemo (uz njihovu i svaku pomoć koju možemo dobiti). Prema pravim prijateljima ne osećate odgovornost da ih spasavate od njihovih loših odluka – tu ste da ponudite smernice i svakako ste tu da pomognete prijatelju da sanira posledice (bez onog „rekao sam ti“) – a pravi prijatelji u nevolji traže vašu pomoć, ne da bi „svalili“ teret na vaša leđa, već da bi pomogli sami sebi.

Ne pretpostavljaju najgore

Ako od nekog čuju da ste vi uradili ili rekli nešto što ih se lično tiče, ili ih neprijatno pogađa, pravi prijatelji imaju samo jednu reakciju – oni ne veruju u to i ne dozvoljavaju drugima da ruše vaš integritet. Prijatelj koji je čuo neke priče, doći će kod vas da vam to poveri i da sa vama porazgovara, jer je zabrinut, a ne zato što sumnja da ste ga izdali. Pravi prijatelji misle najbolje o svojim prijateljima – jer imaju sve razloge za to.

Ne dozvoljavaju vam da lažete

Neki razlozi za laganje mogu biti dovoljno jaki i opravdani, pa čak i altruistični. Ali najveći deo laži je sebičan i usmeren na ličnu korist. Svi duboki, snažni i zdravi odnosi temelje se na obostranoj iskrenosti. Možda vam prijatelj neće reći sve, jer nije spreman, ali vas neće lagati oko toga da nešto zadržava za sebe. Takođe, prijatelji koji vas poznaju i stalo im je do vas, neće vam dozvoliti da lažete sebe i izbegavate suočavanje sa neprijatnom istinom – napraviće intervenciju i nateraće vas da se suočite i sa njihovom zabrinutošću i sa svojim problemima.

Pravi prijatelji vas neće povrediti

Pravi prijatelji vas neće povrediti – neće iskoristiti vaše slabosti protiv vas, poštovaće vašu ranjivost i vašu privatnost – ali neće vam ni dozvoliti da povređujete sebe. Uporno će vam predočavati istinu i pozivati vas da proširite perspektivu, da bolje razumete sebe, da ne osuđujete sebe i da oprostite sebi. Pravi prijatelji će vas istrajno učiti kako da sami sebi budete – pravi prijatelj.

Pročitajte i ovo: Evo kako da razgovarate sa prijateljem kad znate da nešto nije u redu

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments