Skejterski festival Samit nesvrstanih održava se od 7. do 10. septembra na više lokacija u Beogradu, a u petak 8. septembra će od 12 do 21 časova gostovati u Muzeju Jugoslavije na manifestaciji Leto u muzeju.

Celodnevan program u muzeju je besplatan i realizovaće se u Parku skulptura ovog muzejskog zdanja. Skup će ugostiti skejtere i multimedijalne umetnike iz regiona, koji oživljavaju urbani duh grada još od 2017. godine. Gosti će voziti skejt po urbanim mestima poput parkinga Cetinjske, Ulične galerije i Muzeja Jugoslavije, a program uključuje i zajedničku vožnju kroz grad, atraktivnom trasom – od Hrama Svetog Save do Brankovog mosta.

Samit nesvrstanih je započeo kao takmičenje i ulična vožnja na ulicama Beograda koju je organizovala Provins ekipa, a danas predstavlja najznačajnije umetničke projekte iz sveta skejta.

Festival ima za cilj negovanje sportskog duha i podsticanje skejtera da izvedu svoje najbolje trikove, umesto fokusiranja na jednog pobednika. Najspektakularnije trikove ove godine nagradiće brendovi Surfnaked, Shinobi, CHPO, East Europe Skate Supply, Varikina.

Samit nesvrstanih: umetnička dešavanja i projekti

Ukoliko vozite skejt ili ste ljubitelj urbane umetnosti i želite da prisustvujete susretu najvećih skejt majstora iz čitave Evrope, ovog vikenda će Samit nesvstranih biti vaša glavna atrakcija. U toku narednih dana bićete u mogućnosti da prisustvujete kreativnim radionicama, posetite izložbe fotografija i filmske projekcije, ali i učestvujete u javnim diskusijama.

Ovogodišnji program koncipiran je tako da se po prvi put u Srbiji predstave najaktuelniji i najznačajniji projekti skejtera širom sveta, a primarna ideja je da se prenese znanje i iskustvo iz svakog segmenta ove subkulture.

Skejt spektakl nudi i bogat muzički program, a žurke će se održati na nekoliko lokacija; danas će u Dimu mini-festival otvoriti saksofonista Julius Gabriel, u petak će u Muzeju Jugoslavije nastupiti Mitsko biće, dok će se istog dana u Uličnoj galeriji održati nastupi pink.wav i Boogie boys. U subotu će, za finalni dan festivala, publika moći da poseti svirke na dve lokacije: ispod Brankovog mosta – sa muzičarima iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Severne Makedonije, a potom će ih dočekati i atraktivna Drugstore žurka.

U petak će u Uličnoj galeriji biti otvorena izložba Neže Jurnman iz Slovenije i trajaće do 17. septembra, dok ćete ispod Brankovog mosta u subotu imati priliku da gledate kratkometražne filmove iz regiona, ali i iz Italije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LYC (@lyc_______)

Program – 8. septembar

   • 12č – Radionica: Điki kolaži & LYC Moodboard nesvrstanih
   • 14č – DJ set Jelena Martinović (SRB)
   • 15č – Diskusija: Skate and Strange, Viktor Telegin (SWE), Nikita Kopytin (RUS), Vanja Ćorović (SVN)
   • 15.30č – DJ set Lenka (SRB)
   • 17.45č – koncert benda Mitsko biće
   • 19č – Koncert Bam Bam kolektiva (SRB)
   • 20č – Filmovi

Šta festival predstavlja?

“Samit nije događaj! Ovo su neumorni pokušaji, u kojima ume da uživa samo onaj koji se usudi. Nestašica zajedničkog mišljenja i bojazan od tuđe dobiti, doneo je sušu ali i zakopao seme, za one koji nalaze kompromis, a dobit preziru kao svaki pravi autsajder. Očekivanja bolje da nemaš, zato dođi na zezanje uz filmove, muziku, izložbe ali i da zajedno učestvujemo u umetnosti padanja”, poručili su organizatori na oficijalnom sajtu Samita nesvrstanih.

U proteklih šest godina uspešno je realizovan veliki broj projekata u nekoliko gradova širom Srbije, koji su uključivali osam filmskih projekcija, 10 skejt takmičenja, sedam izložbi fotografija, pet fanzina i 12 muzička okupljanja.

Događaj je dosad okupio više od 700 skejtera i umetnika sa čitavog Balkana i Evrope, a cilj je spajanje skejta i umetnosti, pre svega iz sfere multimedije.

Pročitajte i ovo: WMAN intervju: Vasa Stajkić, operski pevač

Naslovna fotografija: pinterest.com/tumblr.com

Milica Nešić

Comments