Prvog decembra 1976. godine, novopečeni bend Sex Pistols je punio naslovnice novina zbog podrugljivog intervjua u britanskoj TV emisiji Today. Grupa Queen je prvenstveno bila bukirana za gostovanje, ali nakon naglog otkazivanja, voditelj Bill Grundy se našao u istoj prostoriji sa Sex Pistolsima. Ludilo koje je nastupilo postalo je definišući pank dokument, sve veći jaz među generacijama prikazan u potpunom olakšanju (podsetimo, ovakvi javni ispadi slavnih su u to vreme bili skoro pa nemogući). Članovi benda su jedni drugima dodavali čaše pića dok su ignorisali Grundyja, koji ih je zauzvrat podsticao da ponavljaju promumlanih psovki. Uz vidnu netrpeljivost, gitarista Steve Jones je voditelja nazvao dirty f***er na lajv televiziji. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pistol (@pistol)

Ovaj incident, koji je Sex Pistols svrstao među nacionalno ozloglašene, verno je rekreiran u Pistol, šestoepizodnoj mini-seriji Dannyja Boylea, hronici uspona i pada benda. Pre početka TV emisije, vidimo menadžera Malcolma McLarena, koji po studijskim hodnicima predvodi svoju muzičku trupu kao ratni general. Kad je zbunjena producentkinja dala komentar na brojno stanje članova benda, McLaren ju je ispravio: Mi nismo bend, mi smo pokret. A potom i: Ovo će biti veoma konfrontirajuće. Nakon fijaska sa Grundyjem, paparaco bataljon je nasrnuo na prostor za probe benda. Sid Vicious, kog tumači Louis Partridge, tad je uzviknuo: Ovo je pank! Radimo šta želimo, kad želimo! Ne bojimo se da to pokažemo svetu!

U mini-seriji Pistol, koja je 31. maja počela sa emitovanjem na Hulu striming platformi, a zasnovana na Lonely Boy memoaru Stevea Jonesa, pratimo ovog gitaristu koji okuplja bend lokalnih prestupnika, koje usmerava vrhovni manipulator McLaren, kao i modna dizajnerka Vivienne Westwood, čiji je butik Sex bio plodno tlo za pank scenu Londona. Serija pogađa glavne trenutke: formiranje benda, izbacivanje člana-osnivača – basiste Glena Matlocka, potom Jonesovo koitalno prijateljstvo sa Chrissie Hynde pre nego što je osnovala grupu Pretenders, horor-šou Sida i Nancy, i bendov kraj.  

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sex Pistols Official (@sexpistols)

Kao što smo napomenuli, članove benda vidimo u njihovim najboljim i najgorim izdanjima, što ih ujedno čini i savršenim “materijalom” za format mini-serije. Ipak, u rukama reditelja Dannyja Boylea i scenariste Craiga Pearcea, serija pomalo postaje kao karikatura, ali zabavno iskrena. Pokušava da mitske ličnosti predstavi kao realne ljude, ali u tome baš i ne uspeva, povremeno ih predstavljajući kao likove iz animiranih filmova. 

Pistol se nije dopala Johnu Lydonu, frontmenu benda, koji ju je prošle godine, dok se još uvek nalazila u produkciji, kritikovao, nazvavši je “najvećim s*anjem koje je morao da istrpi”. Nedugo potom, Lydon je podneo tužbu protiv bivših članova benda Stevea Jonesa, Paula Cooka, Glena Matlocka i zaostavštine Sida Viciousa, kako bi sprečio da se muzika Sex Pistolsa koristi u seriji. Ipak, u avgustu prošle godine je otkriveno da je Lydon izgubio pravni spor, pa je ipak dopušteno da se muzika koristi u seriji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @_.ireallydontknowanymore._

Sve u svemu – Pistol je zabavna i informišuća, i predstavlja poseban must-see za sve fanove kultnog benda, za koji se i danas čini da je jednako popularan kao i sedamdesetih. Mnogo fanova je ponovo postalo opsednuto bendom, pogotovo iz razloga što su u jednoj od epizoda stekli detaljniji uvid u ljubavnu vezu, a potom i tragediju koja je obavila člana benda Sida Viciousa i njegovu devojku Nancy Spungen. Nancy je ubijena 1978. godine, a Sid je preminuo sledeće – od predoziranja narkoticima. 

Naslovna fotografija: instagram.com/sexpistols

Dušan Veselinović

Comments