Umetnost može da učini neverovatne stvari. Na početku svoje karijere, glumac Bill Murray je patio od depresije, čak razmišljajući na koji način će da izvrši samoubistvo. Besciljno je lutao Čikagom kad je jednom prilikom naleteo na Umetnički institut. Odlučio je da ga poseti, ne znajući koja umetnička dela su tu izložena.

Pored velikog broja slika koje na njega nisu ostavile nikakav utisak, naišao je sliku pod nazivom The Song of the Lark francuskog umetnika Julesa Bretona iz 1884. godine. Bil se prisetio ove priče kad je davao izjavu na konferenciji za novinare 2014. kad je promovisao film The Monuments Man. The Song of the Lark prikazuje devojku sa srpom, izgubljenu u mislima, koja pravi pauzu od posla na polju.

“Pomislio sam, evo devojke koja nema mnogo mogućnosti, ali sunce se ipak ponovo rađa, a ona dobija novu šansu. Mislim da mi je to dalo saznanje da sam i ja osoba i da dobijam novu šansu sa svakim novim danom, kad sunce izlazi”, izjavio je Murray.

Bretonova slika je trenutno izložena u Umetničkom institutu u Čikagu, u Galeriji 222, gde možda ne dolazi do izražaja pored Maneta, Courbeta i Constabla. Ali, to se sad promenilo!

Comments