Jedan od najmističnijih bendova njujorškog podzemlja 60-ih i 70-ih godina prošlog veka svakako je The Velvet Underground, koji nije stekao mnogo komercijalnog uspeha u toku svog postojanja, ali danas važi za jednu od najuticajnijih grupa rok, eksperimentalne i alternativne muzike. U ovom trenutku, njihovi fanovi su ekstatični, jer je Apple TV+ objavio trejler za predstojeći dokumentarni muzički film The Velvet Underground. Ostvarenje je režirao Todd Hayes, slavni američki filmski stvaralac, autor Velvet Goldmine (1998), Far From Heaven (2002), Carol (2015) i Dark Waters (2019). The Velvet Underground istražuje početak stvaranja benda koji se prvenstveno neupečatljivo provlačio kroz umetničku scenu Njujorka 60-ih, na kraju postavši jedna od najautentičnijih grupa u rok istoriji.

Istovremeno primamljiv i pronicljiv, trejler nas upoznaje sa pojedinim od narativnih elemenata filma. To uključuje dokumentarne segmente poput arhivskih snimaka i intervjua sa ključnim ličnostima iz prošlosti benda, a Haynes je, uz pomoć savremenika članova The Velvet Underground, prikazao i dosad nikad viđene nastupe, snimke i trenutke bavljenja eksperimentalnom umetnošću. Dokumentarac takođe prikazuje video materijal iz filmova podjednako poznatog menadžera benda, pop umetnika Andyja Warhola. Efekat je gotovo onostrana stvarnost, filtrirana kroz kreativne umove iz sveta umetnosti koji je bend naseljavao.

Todd Haynes, čiji rad, pored onog koji smo naveli, uključuje i neobični biografski film o Bobu Dylanu – I‘m Not Therei rane muzičke spotove benda Sonic Youth, očito gaji izraziti afinitet prema muzici i eksperimentisanju. Igrani film koji je režirao 1998. godine, Velvet Goldmine, takođe se bavi istorijom benda The Velvet Underground. Haynes je pre dve godine izjavio kako mu je bend promenio život, i način na koji posmatra i osluškuje. “Uticali su na muziku i generacije umetnika, i to od svog začetka. Ne možete dovoljno istaći njihov uticaj”, rekao je režiser.

Comments