“Ja sam Elmer Davež, posedujem vilu i jahtu”, govori onaj smešni debeljuca iz crtaća sa Duškom Dugouškom. Jahta je, dakle, statusni simbol. Reč potiče iz holandskog jezika i znači – lov. Jahte su isprva bili brzi brodovi koji su lovili pirate i gusare. Kad je Čarls II Stjuat zatražio da ga jahtom vrate iz Holandije u Britaniju, ova vrsta broda postala je popularna za prevoz važnih ličnosti. Danas je jahta čamac ili brod za zabavu, luskuzno prevozno sredstvo, lično plovilo. Premda se termin jednako odnosi na motorne čamce i jedrilice, ove potonje ipak imaju prednost u primislima kad pomenete jahtu.

Bogataši kojih na svetu nikad ne manjka, odavno su poodmakli u trci za što većim privatnim plovilom, pa su tako nastale mega-jahte, grdosije od preko stotinu metara, koje više odavno nisu čamci ili jedrilice, već brodovi koji se utrkuju sa krstaricama. Oligarsi, šeici, biznismeni, utrkuju se ne samo u tome da izgrade što veću i što dužu jahtu, već se trude da plovilo nakrcaju što neverovatnijim luksuzom, raskošnom opremom i razmetljivim pojedinostima. Zanimljivo je i to da je ova trka u razmetanju prilično pritajena, pa postoji posebna vrsta paparaca koja pokušava da dozna šta sve ima na mega-jahti ovog ili onog bogatuna.

Octopus

01111 Kad obična jedrilica naprosto nije dovoljna

Jedan od osnivača Microsoft-a Pol Alen poseduje jahtu pod ovim imenom. Sa svojih 138 metara dužine lako ju je zameniti za turističku krstaricu. Plovilo ima dva helikoptera, dve podmornice, a šuška se da posadu sačinjava 60 komandosa.

Rising Sun

01110 Kad obična jedrilica naprosto nije dovoljna

Osnivač kompanije Oracle, Leri Elison ima problem koji vam je verovatno dobro poznat. Predugačka mu je jahta. Prodao ju je Dejvidu Gefenu koji, siromah, čupa kosu s glave, jer je grdosiju od 151 metra dužine veoma teško ukotviti bilo gde. I sad Dejvid ima brod sa košarkaškim terenom, osam apartmana, 82 sobe, vinskim podrumom, kaminom i posadom od preko 30 mornara…

Savarona

01109 Kad obična jedrilica naprosto nije dovoljna

Jedna od najstarijih mega-jahti. Sazdana je 1931. za Džona Reblinga, arhitektu bruklinskog mosta. Nije najduža, sa tek 136 metara, ali zato ima nešto što malo koji brod ima, a to je tursko kupatilo. Da, na brodu je čitav jedan hamam od mermera koji teži gotovo trista tona.

Guilty

0233 Kad obična jedrilica naprosto nije dovoljna

Kad jahtu dizajnira Džef Kuns, kič-umetnik oženjen Ćićolinom onda je to najružnija jahta na svetu. Deluje kao nešto što je sklopljeno od LEGO kockica. Vlasnik je grčki milijarder i ljubitelj umetnosti Daik Joanu. Pujs, al’ je rugobna.

Mirabella V

01108 Kad obična jedrilica naprosto nije dovoljna

Ova jedrilica ima jedva osamdesetak metara. Ha! Nije premalo, jer mega-jahte se računaju od 50 metara dužine, a osim toga šta biste hteli, to je jedini brod na ovom spisku koji ide na jedra! To joj je, otprilike, jedina odlika kojom prkosi ostalim mega-jahtama. Inače, zbog toga što ima jedra, ima i jarbol i to jedan ogroman stub od gotovo stotinu metara, čime je Mirabela V ušla u legendu kao najveći jednojarboljnjak na svetu. Ah, da ne biste pomislili da je posredi neka tamo sirotinjska jahtica, u brodu je teretana, trpezarija za dvadesetoro i druge “sitnice”.

Al Salamah

01107 Kad obična jedrilica naprosto nije dovoljna

Od milošte nazvana Salamica, ova jahta je zapravo nešto najbliže krstarici. Dugačka je 152 metra. S obzirom da je vlasništvo krunskog princa Saudijske Arabije, sultana bin Abdul Aziza, nije do kraja poznato šta sve sadrži osam paluba ove grdosije. Nagađa se da ima 80 soba, bazen, bolnicu, te 96 mornara.

Christina O

01j2 Kad obična jedrilica naprosto nije dovoljna

Ovo u stvari i nije jahta, već bojna fregata kanadske mornarice, koja je posle Drugog svetskog rata dopala šaka Onazisu. Slavni bogataš pretvorio je ratni brod u plovilo za žurke. Redovni gosti bili su joj Liz Tejlor, Čerčil, Kenedi, Ričard Barton i Merlinka. Sada je u vlasništvu jednog drugog bogatog Grka. Jahta ima trpezariju za 40 osoba, sobu za masažu, kao i salon lepote. Međutim, ceo brodski enterijer predstavlja umetničko delo sa originalima Renoara i Korbizjea. Najluđi je, ipak, bazen koji ima dno od drevnog fresko-mozaika sa Krita koji se uzdiže i pretvara bazen u podijum za ples…

3 A

0317 Kad obična jedrilica naprosto nije dovoljna

Ova rugoba od plovila nema otvorenu palubu, jer nije namenjena zabavi gostiju već da bude utočište Andreju Melničenku. Umesto mnoštva prostorija ima jednu ogromnu. Jahta je blindirana, a pristupa joj se srebrnim stepeništem koje na kraju ima skener za otisak prstiju (Melničenkovih, naravno). Posada broji 35 i verovatno su neki mračni tipovi koje ne biste voleli da živcirate…

Qadisiyah Saddam

0232 Kad obična jedrilica naprosto nije dovoljna

Sagrađena je 1981. godine za Sadama Huseina. Kao i što priliči brodu pravljenom za tiranina jahta ima mnoštvo apartmana, pozlaćenu opremu, saunu, bazen, helikopter, blindirana okna, raketni sistem i džepnu podmornicu. Kao neki brod iz filmova o Džejmsu Bondu!

Eclipse

01105 Kad obična jedrilica naprosto nije dovoljna

Kao što joj naziv govori (“Pomračenje”) je naj naj naj naj-mega-jahta ikada i vlasništvo je – koga drugog, do – Romana Abramoviča. Ova jahta je najveća na svetu, sa 177 m. Glasine kažu da ima podvodnu garažu za mini-podmornicu kojom  Abramovič može da dođe ili ode neopažen. Takođe se govorka da glavni apartman ima gotovo 500 kvadrata, osim ostalih uobičajenih luksuznih prostorija poseduje i – baštu.

Ranko Trifković

Comments