Kako da u 5 koraka postanete glavni lik u svom životnom romanu

Kako da zadržite devojku

Francuzi su poznati kao zavodnici, a ovih 5 pevača žene i dalje obožavaju

Ovo su horor klasici Stephena Kinga koje bi svako trebalo da pročita

5 puta kad nas je John Cena prijatno iznenadio pre serije “Peacemaker”

Šta sve možete da pošaljete devojci umesto eksplicitnih fotografija

Kako da sebi postanete najbolji prijatelj

Umetnik Miodrag Stanišić – određen u stilu, raskošan u metodi

Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Moda i nega

Džentlmen da budem: Džentlmen na pogrebu

Džentlmen je osoba koja u potpunosti shvata da je pogreb prilika kada se pokojniku iskazuje poštovanje. U takvim okolnostima on nosi tamno odelo, belu košulju, kravatu zagasite boje i crne cipele. Pri izražavanju saučešća u kapeli ili u kući preminulog uvek stiže na vreme i tiho čeka da na njega dođe red. Ono što pri tom ima da kaže iskazuje jednostavnim i biranim rečima kako ne bi još više podsticao bol ožalošćenih. Sasvim je , na primer, dovoljno da kaže: “Veoma mi je žao, gđo Petrović, zbog gubitka koji ste pretrpeli. Gospodin Petrović je bio divan čovek”. Tokom pogrebne ceremonije džentlmen nikada ne stupa u razgovor  sa ostalim prisutnim na sahrani i ukoliko postoji knjiga žalosti ne propušta da u nju unese i nekoliko svojih reči.

džentlmenwannabeman t Džentlmen da budem: Džentlmen na pogrebu

Od džentlmena se očekuje da prisustvuje sahrani  svih onih sa kojima je bio u ličnoj ili profesionalnoj vezi, kao i onih sa kojima se u životu susretao. Ukoliko je pokojnik iskazivao prema njemu posebnu ljubaznost- i pogotovo ukoliko mu je ukazivao gostoprimstvo u svom domu- prisustvo sahrani više je nego obavezno: radi se o poslednjem izrazu poštovanja koje mu može uputiti.

Poželjno je da džentlmen izrazi saučešće povodom smrti nekoga koga je poznavao, koga je poštovao ili uvažavao. Tako, prijatelju ili poznaniku može izraziti saučešće povodom smrti drage osobe, čak i ako tu osobu nije poznavao.

Najjednostavniji način da to učini ujedno je i najbolji. Tako, na primer, može reći (ili napisati) : “Uvek sam Predraga smatrao vrednim i poštovanim prijateljem. Veoma će mi nedostajati”. Kako bi olakšao bol bliskoj prijateljici, dovoljno je da kaže (ili napiše): “Znam da gubitak Predraga znači veliki udarac za tebe. U ovom teškom trenutku sve moje misli vezane su za tebe”.

S druge strane jedan džentlmen nikada neće reći: “Molim te, javi mi ako ti išta bude potrebno”, prepuštajući na taj način ucveljenoj osobi da mu se obrati za pomoć. Umesto toga potrudiće se da obezbedi hranu za porodicu, da se postara za kućne ljubimce ili da pripazi na kuću dok je porodica odsutna.

Pročitajte i prethodne savete iz rubrike “Džentlmen da budem”.

Wannabe Man

Wannabe TV

Editors choice