Ukoliko, pri odlasku u neki restoran ili pozorište, ili bilo koje drugo mesto za razonodu, treba da parkira automobil na pokrajnom parkiralištu, jedan džentlmen uvek će svoje putnike prethodno iskrcati neposredno pred ulazom.

Džentlmen nipošto nije osoba koja će iz sve snage “leći” na sirenu u svom automobilu. S druge strane, ne treba ni da se ustručava da je u pravim trenucima upotrebi, kako bi izbegao saobraćajnu nezgodu ili sudar.

Džentlmen neizostavno koristi migavac, pri prelasku iz jedne trake u drugu ili pri skretanju ulevo ili udesno.

Džentlmen se poznaje i po tome što pažljivo parkira svoja kola. Pre svega, ostavlja dovoljno prostora vozilu sa svoje desne strane, kako bi njihov vlasnik, po povratku, nesmetano mogao otvoriti svoja vrata. Takođe, pri izlasku, vodi računa da svojim vratima ne udari po tuđem vozilu. Najzad, ukoliko mu se dogodi da svojim vozilom zagrebe tuđa kola, obavezno ostavlja odsutnom vlasniku belešku sa svojim brojem telefona.

Pravi džentlmen nikada ne uzima hranu za volanom svojih kola ili u automobilu prijatelja koji mu je ponudio prevoz.

Pravi džentlmen je uvek pun obzira prema starijim ili nemoćnim osoboma. Na primer, ako naiđe na slepog čoveka izgubljenog u saobraćajnoj vrevi ili u sred mase prolaznika, pristupice mu i upitati ga: “Treba li vam pomoć da pređete na drugu stranu ulice?”. Ukoliko dotična osoba prihvati njegovu ponudu, on joj spremno pruža pomoć: ukoliko, međutim, ne bude prihvaćena, zadržava se još neko vreme u blizini, pažljivo motreći neće li njegova pomoć ipak ustrebati.

kola1 tekst Džentlmen da budem: Džentlmen u saobraćaju

Pročitajte i prethodne savete iz rubrike “Džentlmen da budem”.

Wannabe Man

 

Comments