Kako da u 5 koraka postanete glavni lik u svom životnom romanu

Kako da zadržite devojku

Francuzi su poznati kao zavodnici, a ovih 5 pevača žene i dalje obožavaju

Ovo su horor klasici Stephena Kinga koje bi svako trebalo da pročita

5 puta kad nas je John Cena prijatno iznenadio pre serije “Peacemaker”

Šta sve možete da pošaljete devojci umesto eksplicitnih fotografija

Kako da sebi postanete najbolji prijatelj

Umetnik Miodrag Stanišić – određen u stilu, raskošan u metodi

Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Moda i nega

Džentlmen da budem: Džentlmen ulaže prigovor

1/2

Pravi džentlmen nikada neće upitati neku ženu da li je u drugom stanju. Isto tako, neće joj ni reći: “Mislio sam da ste se već porodili!”.

Kada je džentlmen prinuđen da zasmeta nekoj osobi, muškog ili ženskog pola, na primer zatraživši od nje da ga propusti da prođe kroz krcatu prostoriju reći će: “Dopustite“, a ne “Izvinite“, budući da nema razloga da se izvinjava. Pravilo je da se džetlmen nikada ne izvinjava, osim naravno, kada je nekoga u bilo kom smislu povredio.

Postoje trenuci kada je potpuno opravdano da jedan džentlmen uloži prigovor. Ukoliko je rđavo poslužen, ukoliko se neko prema njemu nevaspitano ophodi, ili ukoliko je predmet ničim izazvane pogrde, džentlmen ima svako pravo da javno ispolji svoje nezadovoljstvo, ne samo zbog svojih povređenih osećanja već i zbog toga da se obezbedi da se ništa slično ne ponovi.

Pri svemu tome, džentlmenu mora biti sasvim jasno da prigovor ima smisla samo ako se upućuje pravoj osobi. na primer, ukoliko je bio rđavo poslužen u nekom restoranu, džentlmen ne troši reči raspravljajući o tome sa konobarom, koji, u svojoj neotesanosti, možda ni ne uviđa u čemu je pogrešio. Džentlmen treba da se obrati šefu sale, ili čak i upravniku, i da njima izrazi svoje negodovanje. Ukoliko za to ima priliku, čini to neposredno, inače, može to učiniti i telefonom ili pismom.

Prilikom ulaganja prigovora džentlmen uvek pažljivo navodi razloge koji su ga na to naveli. Nikako, pri tome, ne preti, niti se služi pogrdnim izrazima. Uprkos tome, što je negde bio loše uslužen (u restoranu, na primer, ili u banci) može odlučiti da tamo ponovo ode; međutim, ukoliko se na takvim mestima, uprkos prethodnoj žalbi, nastavi sa rđavim uslugama, najbolje je od njih, kako se ne bi izlagao daljim neprilikama, potpuno digne ruke. Uvek ima dovoljno drugih mesta gde će sa zadovoljstvom izlaziti u susret njegovim željama i potrebama.

prigovor2 Džentlmen da budem: Džentlmen ulaže prigovor

Wannabe TV

Editors choice