Brade nikada nisu izašle iz mode, kao što primećujete. U poslednje vreme brade, koje su nekada, zajedno sa komotnom odećom i „otrcanim“ izgledom bile rezervisane za drvoseče i hipike, nose poslovni ljudi, modeli, sportisti, kao i „običan“ svet. Ako do sada niste puštali bradu, vreme je. Gustina brade nije presudna za vašu odluku. Čak i ako vam je brada slaba, paperjasta, retka, možete uzgajiti umetničku bradicu, onu bez brkova, ili jareću (samo na bradi), koju hrabri muškarci pletu u kikice, vezuju gumicama, ukrašavaju perlicama – vidite, možete izraziti svoju ličnost vrstom i izgledom brade (žene to stalno rade sa svojom kosom).  

Da li će se nešto, osim vašeg izgleda, promeniti kad pustite bradu? Oni koji je nose tvrde da se život menja kad prigrlite svog unutrašnjeg vukodlaka. Ljudi te drugačije gledaju, osećaš se drugačije. Nauka se slaže i dodaje – uticaj koji brada ima, mnogo je veći nego što mislite! 

Brada čuva lice od sunca 

Kao što kosa štiti vašu glavu od „pregorevanja“, puna brada štiti obraze, gornju usnu i bradu. Ako imate bradu, a već ste se osunčali i dobili bojicu na čelu, nosu i jagodicama, nemojte je brijati sada – ostaće veliko belo polje, kao od kupaćeg kostima, a to izgleda prilično blesavo na licu. U krajnjem ishodu, brada predstavlja prevenciju raka kože. Dlake na licu smanjuju izloženost suncu za oko jednu trećinu, u poređenju sa obrijanim licem, a faktor zaštite se kreće UV zračenja se kreće od 2 do 21. Ostatak lica, naravno, mažite kremom za sunčanje, upozoravaju lekari. 

Štedite vreme za brijanje 

U današnje vreme – vreme je najskuplja i najdeficitarnija roba. Muškarac prosečnog veka, koji se brije od puberteta, u toku života utroši više od tri hiljade sati (tri hiljade!!!) na brijanje, tvrdi statistika. Koliko god se temeljno brijali, brada raste svakog dana i čekinje se opet pojave i opet morate da ih obrijete – već sutradan. Sada zamislite svaku dlačicu na svom licu kao stablo u šumi – neprekidan čin njihovog sečenja iz dana u dan, egzistencijalna je noćna mora drvoseča. Bez šale (i čudnih vizija), prestanak brijanja vam vraća silne sate, a sa tim vremenom možete nešto da uradite. Da duže spavate. Ili više gledate TV. 

Postajete privlačniji

Privlačnost je stvar ukusa, a svi vole različite stvari. Ali, kada je u pitanju praćenje opštih trendova, istraživanja pokazuju da lepo negovana brada momka čini privlačnijim od onih obrijanih. Sa bradom ste svakako zapaženiji. Jedno istraživanje sprovedeno među osam hiljada heteroseksualnih žena, donelo je zanimljive rezultate – muškarce sa strnjikom (senkom brade, čuvenom dvodnevnom bradicom), žene vide kao „slatkiše“ kojima će se osladiti i na njih zaboraviti (materijal za prolazne veze i avanture), dok muškarce sa punom, gustom i velikom bradom, ocenjuju kao kandidate za dugoročnu vezu. U proseku, većina žena je izjavila da je brada (ili bilo koja varijanta bradice) privlačna. Istraživanje sprovdeno sa gej muškarcima pokazalo je da oni daju veće ocene gustim brkovima! Pa, za koji god tim igrate, nauka je na vašoj strani i podstiče vas da uzgajite bradu (i brkove). 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oscar Miño (@iamoscarminyo)

Deda Mraz ima bradu

Osim što štiti kožu lica od sunca, brada je odličan izolacioni materijal i kada su u pitanju niske temperature. Deda Mraz dolazi sa Severnog pola, a tamo je sneg i led – brada i kosa su mu odlična izolacija. Momci koji žive u oštrim klimatskim uslovima često gaje žbunaste brade, one su kao prirodni šalovi. Pojedini istaživači čak idu toliko daleko da tvrde da je cela evoluciona svrha brade to da održava kožu izolovanom i zaštićenom, ali ako je to tačno, moramo se zapitati zašto žene nemaju bradu? A možemo smisliti i neke logične odgovore na to (ostaju u pećinama i brinu o potomstvu, dok muškarci izlaze na žarko sunce, ili sneg i led, u lov). Pa, sa bradom svakako izgledate muževnije, kao neko ko je sprosoban da nosi koplje, da hrani i štiti svoje pleme. 

Ako planirate da emigrirate u Kanadu, ili se pridružite Deda Mrazu, brada će vam pomoći da se uklopite. 

Naslovna fotografija: instagram.com/jan_stuehmer

Brankica Milošević 

Comments