Od kamenog doba na ovamo, muško doterivanje je prilično evoluiralo. Sada, i ako hoćeš da izgledaš kao neki kamenko, tvoja ogromna kosa mora da bude čista, svilena, zdrava i negovana, a bradu ne možeš samo da pustiš kao pustinjak, nego moraš da je održavaš, pereš svaki put posle jela, češljaš, obuzdavaš potkresivanjem i parfimišeš. Nega i higijena su imperativ za savremenog muškarca, a to uključuje sve o čemu do pre nekog vremena niko nije vodio računa – čupanje obrva, hidriranje kože, manikir i pedikir, depilacija (šta vam je to sve trebalo?!)

Suviše gej? Pa, jeste. Gej zajednica je prva usvojila ženske metode negovanja i ulepšavanja i uticala na formiranje stava da nije muževan samo onaj ko izgleda kao medved, pećinko i šumar, već da je moguće imati negovan i sofisticiran izgled, a ne izgubiti ništa od muževnosti. Metroseksualnost je možda na gej granici, ali pošto su taj standard usvojili mnogi poznati muškarci (glumci, muzičari, sportisti), granice su izbledele i sve su bleđe. Više ne možete proceniti da li je neko gej, po tome što izgleda suviše doterano i nalickano.

Muški svet je osvojio pravo da se doteruje koliko god hoće, ali to pravo je, kao što to uvek biva – obavezujuće.

muška nega 1 Evolucija muške nege: Od Kamenka do Svilenka (BLOG)

Pa, ako vam brada nije uredna i doterana, kosa uvek čista, pazuha izbrijana (kao i intimni delovi) i ako ne odišete prijatnim mirisom i obučete majicu koju ste juče već nosili – gledaće vas popreko i žene i muškarci (žene vas možda neće ni pogledati).

Idemo dalje, obavezujućim putem doterivanja i muške lepote – pravo u teretanu. Ko ne ide u teretanu, prosto je nekulturan! Kao da je nepismen. Mada, među omladinom ima više nedovoljno pismenih mladića, nego onih koji ne idu u teretanu. Kult gramatičke kulture još nije izmišljen, ili je toliko redak i nepopularan, da nema šanse da postane mejnstrim. Zato doterivanje jeste postalo mejnstrim, na olakšanje savremenih žena, koje više ne moraju da podsećaju svoje momke da treba da se okupaju i obriju, a to što zaljubljeni par sada deli i sadržaj nesesera, donosi nove nivoe intimnosti.

“Dragi, daj mi časkom svoju pincetu, oštrija je!”

“Evo ja ću da ti očupam obrve, dušo, a ti meni posle depiliraj leđa.”

Muškarci su prihvatili negu, a kao da su tek uhvatili zalet – ima tu još ciljeva za dostizanje i prestizanje.

Možda će rezultat evolucije biti kupatilo po glavi člana porodice (za šta se molim svim srcem, svim bogovima Univerzuma), a nije mi strana pomisao da majka pozajmljuje maskaru od sina, a ne od ćerke tinejdžerke.

Fotografije: unsplash.com

Aleksina Đorđević

Comments