Malo ko od uticajnih i poznatih ličnosti može da stane rame uz rame sa Đanijem Anjelijem, čovekom koji je ostavio toliki uticaj na mušku modu. On nije samo ljubitelj mode i čovek sa ekscentričnim stilom odevanja. Đani je prvenstveno bio većinski akcionar u Fiat kompaniji i ujedno i najbogatiji čovek u italijanskoj modernoj istoriji.

Šarmantan i inteligentan čovek, pre svega zabavan i šaljivdžija. Za vreme svog četrdesetogodišnjeg poslovanja on je bio jedan od najmoćnijih ljudi i najvažniji čovek u italijanskoj ekonomiji.

Gospoda od stila Đani Anjeli 9 Gospoda od stila: Đani Anjeli

Rođen je u bogatoj porodici i izobilju, da bi kada je njegov otac umro sve počelo da se menja. Njegov deda se posvađao sa njegovom majkom oko starateljstva nad sedmoro dece. Tako je njegov deda postao veoma važna figura u njegovom životu. Za Đanija on je bio oličenje moći i ugledao se na njega.

Zvali su ga i “Nekrunisani kralj Italije” jer je tako živeo, družio se sa najvećim imenima sveta,  a i imao veliko bogatstvo. Bio je veliki plejboj iako nije voleo da se priča o njegovom privanom životu. Nakon brojnih afera oženio se napolitanskom princezom, koja je i sama bila modna ikona svog vremena. Đani je umro 23. januara 2003. godine u 81. godini.

Gospoda od stila Đani Anjeli 4 Gospoda od stila: Đani Anjeli

Njegov stil karakteriše nošenje sata preko mažetne, a ne ispod, nosio je kravatu tako da širi deo bude duži nego donji, uži deo, nosio je otkopčanu košulju u gornjem delu čak i kad je nosio kravatu, kao i otkopčane mažetne.

Gospoda od stila Đani Anjeli 1 Gospoda od stila: Đani Anjeli

Sada to ne predstavlja ništa neobično, ali u to vreme mnogi su se iščuđavali kada je Đani nosio mokasine, čizme, brodarice ili papuče uz odelo.

Gospoda od stila Đani Anjeli 6 Gospoda od stila: Đani Anjeli

Izbeljeni džins je takođe bio sastavni deo njegovog garderobera, ali svakako je najbolje izgledao u odelima od flanela ili klasičnim odelima ili smokingu.

Gospoda od stila Đani Anjeli 2 Gospoda od stila: Đani Anjeli

Lenka Gatić

Comments