Uspeh je prosečnog muškarca u Srbiji ubediti da uopšte treba da nosi kravatu, leptir mašna je već veliki modni iskorak, a tek su retki oni koji se odlučuju da nose šnalu ili iglu za kravatu.

Ipak, iglu za kravatu su nosila još engleska gospoda iz 19. veka. Oni nisu brinuli o tome da li će igla oštetiti njihove kravate, jer su znali koliko ovaj jednostavan aksesoar sa različitim kamenom, ili ugraviranim grbom može pokazati karakter osobe koja je nosi.

Igla za kravatu Simbol odvažnosti 4 Igla za kravatu: Simbol odvažnosti

Ovaj aksesoar ima i praktičnu namenu, jer služi da pričvrsti gornji, širi kraj, za onaj uži ispod. Do 1860. Englezi su postali opsednuti ovim aksesoarom i počeli da ga prave od svih mogućih materijala, u raznim oblicima i bojama.

Igla za kravatu Simbol odvažnosti 1 Igla za kravatu: Simbol odvažnosti

Međutim vremenom, kako je pravljeno sve više garderobe, aksesoara i ostalih predmeta koji više i bolje mogu pokazati svetu kakvi ste vi zapravo, igla za kravatu je ostala u drugom planu.

Igla za kravatu Simbol odvažnosti 2 Igla za kravatu: Simbol odvažnosti

Međutim, kako se u modi trendovi uglavnom vrte u krug, pa ono što je nekada bilo popularno biva moderno opet, tako se polako vraćaju i leptir mašne, kravate, a sa njima i šnale i igle za kravatu.

Jednostavno, biti gospodin nikada neće biti demode.

Lenka Gatić

Comments