Kako da zadržiš onu do koje ti je stalo

Pogrešna uverenja kojih treba da se oslobodiš zarad svog mentalnog zdravlja

Kako da pronađeš svoju snagu

Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Kako da nosite vratnu maramu

Kako da nosite vratnu maramu

1/3

U svakoj kulturi u svim razdobljima, muškarci su nosili ukrase, koji su svedočili o njihovom položaju, moći i bogatstvu. Mnogi od tih ukrasa – od zlatnih lanaca, preko ogrlica od perja i kostiju, do kravate, nose se oko vrata. I danas, muškarčev stil svedoči ne samo o njegovom dobrom ukusu i praćenju trendova, nego i o položaju u društvu – po odelu ćete prepoznati biznismena, umetnika, sportistu, pripadnika elite ili određene subkulturne grupe, koja ima svoje simbole, svoju uniformu i modu.

Vratna marama je nastala između plastrona, koji se nosio na fancuskom i engleskom dvoru u 16. veku i bio krut i upadljiv ukras na grudima i kravate, koja se pojavila sredinom 19. veka i postala današnji simbol poslovnog muškarca i obavezni deo kompletnog odela za svečane prilike (sa varijantom leptir mašne, koja se pojavila ubrzo posle kravate).

Prve vratne marame su bile dugački šalovi, koje su muškarci više puta obmotavali oko vrata i nosili ih ispod gornjeg dugačkog kaputa, koji su oblačili preko još jednog kaputića, odnosno prsluka, takođe dugačkog (preteča sakoa). U drugoj polovini 17. veka, dvorska moda je plasirala veoma otmene vratne marame od čipke, koje su bile dosta velike i bogato se nabirale na grudima. Jednostavnije vratne marame pravile su se i od batista i muslina i bile su veoma popularne.

marama 1 Kako da nosite vratnu maramu

Wannabe TV

Editors choice