Dođe tako vreme u životu svakog muškarca kada itekako počne da vrednuje svoje vreme. I to ga vrednuje čak toliko da poželi da ima ne jedan, nego celu kolekciju satova, koje će pažljivo uparivati sa svojim odelom, cipelama ili kaišem.

Zapravo, iako je sat vredan i lep aksesoar kako za muškarce tako i za žene, žene imaju više izbora, te mogu da odaberu čime će se “okititi”. Međutim, muškarcima je izbor aksesoara daleko manji, tako da je potpuno opravdano što imaju potrebu za celom kolekcijom, često veoma skupih satova.

Neko bi se možda prevario i rekao da je trošenje toliko novca na sat besmislica. Gde god da se okrenete možete videti koliko ima sati. Eto časovnika na računaru, eto i na telefonu, evo piše i na bilbordu!

Kako da započnete svoju kolekciju satova Kako da započnete svoju kolekciju satova

Međutim, sat je mnogo više nego sprava koja vam kazuje vreme. Pre svega govori o vašem stilu, o vašem poslu, vašem materijalnom statusu, pa i vašoj moći.

Zato je važno da otpočnete svoju kolekciju satova što pre i pažljivo birate svaki komad koji će u njoj naći mesta. Pre svega imajte na umu da je jednostavnije uvek bolje. Zato razmišljajte o tome da ma koliko mnogo platili neki preveliki ili nakinđuren sat, niko vas neće shvatiti ozbiljno. Dakle bez suvišnih cirkona, lanaca i katanaca.

Uvek možete birati između automatskog i ručnog podešavanja, kao i najnovijeg ili vintage modela. Ako želite vintage model, želite da je što manje stvari na njemu popravljano ili menjano. Jednostavno, želite da izgleda staro, kao da je taj sat nasleđivan s kolena na koleno.

Ako želite nov sat, koji košta recimo ispod 500 dolara, najbolje je da pogledate Seiko. Takođe, možda će vam, biti zanimljivi i brendovi Pulsar, Timex, Citizen, Daniel Wellington, Bulova, Shinola, ESQ, Luminox i Tissot.

Postoji debata oko toga da li treba kupovati satove od recimo modnih kuća koje nisu specijalizovane samo za satove, kao što je recimo Burberry. To je prosto stvar vašeg ličnog ukusa i tim satovima ništa ne fali. Samo je pitanje da li su oni to što vi želite.

Sportski satovi takođe mogu biti zanimljivi, ali isključivo uz sportsku garderobu. Sportski sat i odelo ili neka elegantnija odevna kombinacija nikako nije dobra ideja.

Za kraj, znajte da svaki od satova u svojoj kolekciji treba da čuvate i pazite. Nemojte ih izlagati visokim temperaturama, pritisku, kao i prislanjati ga uz namagnetisane objekte, jer se tako mehanizam unutar sata može pokvariti.

Ostalo je sve na vama. Možda to jeste jedan od malobrojnih aksesoara koji možete nositi, ali svakako je veoma važan i može umnogome unaprediti svaku vašu odevnu kombinaciju.

Lenka Gatić

Comments