Koja je vaša asocijacija za minimalistički stil? Da li su to skupi skandinavski dizajneri? Beli zidovi, malo nameštaja i monohromatske boje? Da, to je ono što će mnogima pasti na pamet kada pomisle na minimalizam. Ali to nije njegova suština. Zapravo, suština minimalizma nije u tome da imate 10 majica, 3 para farmerki i patika, niti se ogleda u estetici koju možete videti na Instagramu. Sve to je došlo kasnije, kada je kapitalizam upetljao svoje prste…

Minimalizam je u jednostavnosti

Svrha minimalizma je u tome da koristite samo ono što vam treba, a svako ima drugačije potrebe. Svrha je da ne kupujete bez razmišljanja, pa da na kraju ne koristite polovinu svog ormara. U minimalizmu sve treba da bude funkcionalno, tako da vam olakšava život, a da vam istovremeno prija. Minimalizam pokušava da vas oslobodi od konzumerizma i kupovine radi kupovine.

Jedna od najlepših karakteristika minimalističkog garderobera jeste da nikada ne morate da brinete šta ćete obući i da li ćete uklopiti boje. Sve se slaže, sve je usklađeno, na vama je samo da dohvatite prvu stvar iz ormara i već ste spremni.

Naravno, minimalizam nije bez stila. Nekome je minimalizam odelo, nekome majica i farmerice. To nije stil oblačenja, nego stil života, tako da je potpuno nebitno šta ćete obući, dok god to smatrate prijatnim i funkcionalnim. Dakle, ne morate da pobacate svu svoju odeću i kupite sasvim novu ukoliko želite da postanete minimalista. Odreknite se samo onoga što već ne nosite.

Taj korak je možda i najteži, zato što imate osećaj da će vam nešto od toga u budućnosti možda biti potrebno, iako ne pamtite kada ste poslednji put obukli taj komad odeće.

Evo prostog testa kako da procenite da li nešto treba da se nalazi u vašem garderoberu ili ne – ako nešto niste nosili duže od jedne godine, to znači da vam nije potrebno…

Comments