Kožne čizme su obavezne u muškoj kolekciji obuće tokom zime. Ali, kako održavati kožne čizme da nam potraju nekoliko sezona?

Odgovarajući par čizama može vam olakšati bilo koju avanturu do najudaljenijih krajeva poznate divljine. Ili vam mogu lako i brzo dopuniti svaku odevnu kombinaciju za grad. Ako želite da vam dobro služe, važno je da se brinete o njima tako što ćete naučiti kako da održavate kožne čizme.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mens Fashion (@menboots)

Kako održavati kožne čizme: Veliki vodič

Odabir pravih kožnih čizama

Pre nego što počnemo da održavamo kožne čizme, moramo da razgovaramo o tome koje čizme treba da izaberete. Nije važno da li tretirate svoje čizme kao svoju najcenjeniju imovinu; ako su to pogrešne čizme za zadatak koji imate, onda ćete ionako biti u nezgodnoj situaciji.

Ako ste krenuli u veliko nepoznato, onda će prava planinarska obuća biti izbor za vas. Ako se uglavnom krećete po gradu, onda će ulaganje u udobne, a elegantne kožne čizme biti pravi potez za vas.

Osim funkcije, ima nekoliko estetskih stavki o kojima treba razmišljati. Kožne čizme treba da nadograde vaš orman tako što će podići kombinaciju farmerki i majica ili vam dati jedinstven izgled sa vašim odelom i kravatom. Znati kakvu čizmu želite i šta odgovara vašem životu je od vitalnog značaja za pravu obuću koja izgleda sjajno i traje zauvek.

Prednosti i održavanje kožnih čizama

Pre nego što pređemo na brigu o vašim kožnim čizmama, želimo da ukažemo na neke prednosti ulaganja u ovu vrstu obuće: čišćenje je jednostavno, imaju prijatan miris, udobne su i idu uz bilo koji stil odevanja.

Glavni razlog zašto bi trebalo da nabavite kožne čizme je taj što nećete morati da kupujete novi par svakih nekoliko meseci ili čak godina. Takođe su dobre za vaša leđa i stopala jer će vam biti udobnije.

Da biste ih očistili, sve što treba da uradite je da ih obrišete krpom. To je to. Koža je prirodan materijal, tako da ne zahteva upotrebu hemikalija kao sintetičke cipele. Miris je takođe prilično odličan.

Koliko često i u kojim uslovima ćete ih premazati sredstvom za kožu zavisiće od toga koliko ih nosite. Ako ih nosite svaki dan, možda ćete morati da to radite u razmaku od jednog do tri meseca.

Najvažnija stvar koju treba pratiti je način na koji čizme izgledaju. Ljudi koji žele robustan, izlizani izgled će ih ređe premazivati, ali ako želite veoma uglađen izgled, radite to češće.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mens Fashion (@menboots)

Idealno bi bilo da obrišete svoje kožne čizme nakon svakog nošenja. Možete im dati odgovarajuću “kupku” sunđerom jednom nedeljno ili jednom mesečno ako ih ne nosite tako često.

Ako ne želite da kupite posebno sredstvo za čizme, to je u redu. U svojoj kući ćete verovatno pronaći proizvode koji su bezbedni za vaše čizme. Proverite u ormarićima stvari kao što su vazelin, pčelinji vosak i balzam za kosu. Zapamtite da se mogu koristiti ulja poput maslinovog ulja, ali takođe mogu potamniti boju kože. Ako je to nešto što vam ne smeta, koristite kokosovo ulje.

Nikada ne sušite svoje čizme fenom. Umesto toga, ostavite ih na sobnoj temperaturi na krpi. Ako vam je potrebno da se brže osuše, zgužvajte malo papira i napunite čizme njime, menjajući ga kad god postane vlažan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mens Fashion (@menboots)

Najbolje je da očistite i premažete svoje čizme kada znate da ćete imati određeno vreme do sledećeg nošenja. Idealno bi bilo na kraju dana kako bi se osušile preko noći, jer prirodan način može potrajati satima.

Bilo da se radi o modi ili funkciji, uložite u par čizama od prave kože kako biste svojim stopalima pokazali koliko vam je stalo do njih.

Pročitajte i ovo: 5 najpraktičnijih zimskih komada: Elegantni su i zagrejaće vas tokom hladnih dana

Naslovna fotografija: instagram.com/manboots

Comments