Da li ste znali da prosečan muškarac provede 45 dana života u brijanju brade i brkova? Ako se brijete svakog drugog dana po 5 minuta, računica je da ćete toliko vremena u životu provesti u brijanju. Sigurno ovu brojku umanjuje trenutna situacija sa pandemijom, kada su muškarci sebi mogli dati oduška da ne izgledaju uvek sasvim uredno i sređeno. Dodajte, ili oduzmite nekoliko dana, opet ćete mnogo vremena provesti u brijanju.

Šta ako sve to vreme uopšte niste koristili pravi brijač? Kako uopšte da znate koja je prava vrsta brijača za vas? Svaki od njih ima svoje vrline i mane, a šta vam odgovara ćete odrediti po tipu svoje kože i po svojim potrebama.

Jednokratni brijač

Prvo brijanje brkova koji su se tek stidljivo probili obično započinje sa nekvalitetnim jednokratnim brijačima. Ove brijače najčešće koriste tinejdžeri i nije preporučljivo niti isplativo da ih koristite u zrelijim godinama.

Oštrica ovih brijača lako otupi i može izazvati iritacije, urasle dlake, pa čak i sitne posekotine. Nemojte ih koristiti više od jedanput, jer su nakon prvog korišćenja praktično neupotrebljivi i samo ćete napraviti još veći nered.

Mana sa svakom single-use plastikom je što se odmah baca i brzo završava na deponijama, okeanima, u prirodi. Jedina situacija u kojoj je ok koristiti jednokratni brijač jeste kada ste otišli na put i zaboravili da ponesete svoj brijač.

Brijač sa patronama

Ovo je kvalitetnija vrsta brijača koji će znatno duže trajati. Žilet se može koristiti više od jednog puta i mnogo je oštriji.

Brijač sa patronama se sastoji iz dva dela, iz gumeno-plastičnog postolja i žileta koji se menja. U jednom pakovanju dobijate od dve patrone do pet, u zavisnosti od pakovanja i proizvođača.

Njihova je vrlina u tome što mnogo bolje prijanjaju uz kožu od jednokratnih brijača, baš zato što imaju pokretnu glavu. Sa njima možete obrijati i osetljivije regije tela, a da se povredite. Rez je precizan; mnogo je manja mogućnost uraslih dlaka i izazivanja iritacija.

Comments