Budući da smo upravo ušli u 2024, vreme je da se podsetimo koje su to najbolje patike 2023, koje su definisale mušku modu i street style poslednjih 12 meseci. Uprkos tome, ne može se reći kako će 2024. uticati na tržište patika, jer se trendovi neprestano ubrzavaju i menjaju. Konkretno, brendovi specijalizovane sportske obuće nastavljaju da bivaju sve popularniji, a tu prednjače Salomon i HOKA. Međutim, Nike i adidas nisu poljuljali svoju dominaciju na sceni patika.

Izazvale su najveću pažnju: Ovo su najbolje patike 2023. godine

adidas x Sean Wotherspoon Gazelle Hemp

Dok je 2023. ponovo bila velika godina za adidas Samba patike, 2024. obećava da će biti godina Gazele. Biće veoma teško ikome da pobedi model koji je dizajnirao Sean Wotherspoon. Sa gornjim delom napravljenim od pletene konoplje, u skladu sa biljnim etosom dizajnera, ove patike repliciraju porub koji se obično nalazi na Gazela modelu – kroz beli vez.

Nike Jordan 4 Retro SB

Dizajnirane u klasičnoj šemi boja Pine Green, ove patike predstavljaju jedan od najpopularnijih Air Jordan modela, koji je fokusiran na skejt. Prema rečima Jamesa Arizumija, globalnog višeg direktora dizajna kompanije, Nike Jordan 4 Retro SB je način da dve sportske zajednice odaju poštovanje jedna drugoj i predstavlja sudar košarke, skejt kulture i stila koji ih spaja.

New Balance x Stone Island 991v2

Kombinovanjem robusne mreže sa jezikom od goveđe kože, jednostavne boje i čvrste tkanine patika pretvaraju 991v2 u model spreman za istraživanje na otvorenom. Ali vrhunac je, naravno, logo Stone Island koji se nalazi na jeziku u tonskoj zelenoj boji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by unseenⓈ (@unseen.stock)

ASICS x GmbH – GEL-KAYANO LEGACY

Ove godine obeležava se 30 godina GEL-KAYANO modela patika, a GmbH su se pridružili proslavi kreiranjem dve nove verzije kultne obuće. Patika, koja je mešavina arhivskih modela iz poslednjih 30 godina, nadograđena je u jednostavnoj belo-crnoj boji, kao i u upečatljivijoj svetlozelenoj verziji. Berlinska modna kuća i japanska kompanija sportske odeće imaju dugu istoriju saradnje i ovo bi mogla biti najbolja do sada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NOMAD (@nomadtoronto)

adidas Stan Smith Homer Simpson

Mimovi i i patike se sudaraju na adidas Stan Smith Homer Simpson modelu. Za svakoga ko odmah na peti ove cipele ne prepozna sliku Homera Simpsona koji polako ulazi u žbun, podsećamo, preuzeta je iz epizode ​​Simpsonovih „Homer voli Flandriju“. Homer je prikazan i na kutiji u kojoj dolaze patike i njegovo ime je stavljeno sa strane.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @properlbc

_J.L-A.L_ x HOKA Tor Ultra Low

Nova londonska marka tehničke odeće _J.L-A.L_ započela je godinu snažno – na frontu patika. Pre lansiranja modela  u saradnji sa brendom HOKA, osnivač i dizajner _J.L-A.L_, Jean-Luc Ambridge Lavelle, izjavio je: „Nešto čemu sam se oduvek divio kod HOKA je njihova tendencija da se uzdrže od norme – oduvek sam bio obožavatelj njihovih patika i jezika dizajna koji je brend uspostavio. To je nešto što proizlazi iz funkcije i što je inherentno postalo prepoznatljiv element u industriji”.

KITH x Clarks x adidas Samba

Trosmerna saradnja između KITH, Clarks i adidasa iznedrila je patike koje imaju gornji deo Sambe, u klasičnoj beloj i zelenoj boji, sa debelim krep đonom Clarks cipela. Ne nedostaje saradnja u industriji patika, ali je ova napravila korak dalje okupivši tri odvojene kompanije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @hotsaucesneakers_id

Carhartt WIP x New Balance MADE in USA 990v6

Drugi put kad su se New Balance i Carhartt VIP udružili radi saradnje, doneli su patike u kultnoj Hamilton Brown nijansi sa detaljima od kože koja je u kontrastu sa sivom mrežicom. Kombinovanje nasleđa radne odeće Carhartt VIP sa ekspertizom New Balancea za patike je uzbudljiva perspektiva i ova dva brenda su se ovde savršeno spojila.

Salomon x Sandy Liang XT-6

Ova ružičasta Salomon KST-6 patika koju je dizajnirala Sandy Liang inspirisana je Pokemon likovima Jigglypuff i Whimsicott.

„Postoji sportski duh Salomona koji odjekuje sa mnom; volim da verujem možete sve da uradite u jednoj od mojih haljina. Odrastajući devedesetih, volela sam da nosim patike i to sam ugradila u svoj dizajn: inspirisana nostalgičnim bojama i detaljima kao što je anime cvetna nalepnica”, rekla je Liang.

Pročitajte i ovo: Zimska transformacija stila: Neočekivani trendovi koje možete da isprobate ove sezone

Naslovna fotografija: pexels.com

Božica Luković

Comments