Nedelja muške mode u Milanu se približava kraju, predstavivši nam kolekcije jesen/zima 2024. Ova manifestacija je prvi veliki modni događaj u ovoj godini, postavljajući ton za sve ono što dolazi. Šta smo primetili u kolekcijama koje su prikazane u italijanskoj prestonici mode? Evo malog pregleda.

Nedelja muške mode – jesen/zima 2024

Gucci jesen/zima 2024.

Sabato De Sarno je prikazao svoju elegantnu viziju Gucci muške odeće, koja se zove isto kao i ženska kolekcija – Ancora. Na italijanskom, reč ancora znači „ponovo;“ u De Sarnovom Gucci univerzumu, to znači „ponovna priča o svemu, ali ovaj put izražena kroz radost“.

Videli smo sofisticiranost i glamur – modele klasične muške odeće kao “ogledalo” ženskoj. Revija je održana u napuštenoj fabrici koja je transformisana u pistu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GUCCI (@gucci)

Kožne rukavice i torbe bile su u “it” boji sezone, pod nazivom Gucci Rosso, koja je preuzela glavnu ulogu u imidžu brenda još od istaknutog plasmana u ženskoj kolekciji za proleće 2024. Nijansa, preuzeta iz Gucci arhive, viđena je i na kožnim jaknama, košuljama od žakarda, džemperima i kožnoj galanteriji, bilo da se radi o torbama ili rančevima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GUCCI (@gucci)

Prada jesen/zima 2024.

Plave kancelarijske kabine bile su koncept na ulazu Prada revije – u njima su kompjuterski ekrani bili osvetljeni moćnim natpisima italijanske modne kuće, ispred kojih su se okretale obične crne stolice, dok je pored same piste voda tiho tekla kroz kameni potok, a opalo lišće ležalo na travnatim površinama. To je bila demonstracija dihotomije između korporativnog okruženja i životne sredine, što je glavna ideja iza Prada muške kolekcije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prada (@prada)

U svakom autfitu kolekcije, dizajneri Miuccia Prada i Raf Simons su pokazali tu dihotomiju: modeli su nosili kaleidoskopske kape uz boxy korporativna odela, košulje i kravate. U kolekciji su se nalazile i monohromatske rolke, kardigani u jarkim bojama i majice pastelnih tonova, dopunjeni živopisnim šeširima. Vuneni kaputi, mantili i ogrtači su bili neutralnih boja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prada (@prada)

Fendi jesen/zima 2024.

Fendi kolekcija muške odeće za jesen/zimu 2024. je klasične siluete interpretirala na moderan, kosmopolitski način, a dizajnerka Silvia Venturini Fendi nazvala ju je “grad i selo”. Revija je otvorena autfitom koji je spojio oversize braon kožni kaput, bordo džemper i plisiranu, šumskozelenu suknju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fendi (@fendi)

Osim suknji, pantalona i kiltova, Fendi kolekcija uključivala je i kaleidoskopski izbor širokih pantalona u plavoj, maslinastoj i senf boji. Istaknut je i outerwear – kaputi i vodootporne jakne imale su monograme FF, uz aksesoare u vidu nekoliko slavnih modela Fendi torbi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fendi (@fendi)

Emporio Armani jesen/zima 2024.

Muška kolekcija Emporio Armani za jesen/zimu 2024. predstavljena je u prvom planu iza fiktivnog, mračnog svetionika. Nautička moda je inspirisala veći deo kolekcije, odražavajući „ljubav prema moru” dizajnera Armanija, kroz odeću i priču o neutralnim bojama.

Mornarski šeširi dobro su izgledali sa kaputima i jaknama ukrašenim svilenim izrezima na ramenima. Crne kožne rukavice i glomazne čizme su funkcionisale u kombinaciji sa prugastim džemperima i šalovima, dok je tamnoplava i sivobela vunena odeća stvorena za hladnoću okeana.

JW Anderson jesen/zima 2024.

Erotska misteriozna drama Stanleyja Kubricka, Eyes Wide Shut, poslužila je kao inspiracija za kolekciju JW Andersona za jesen/zimu 2024. Anderson je bio oduševljen umetničkim radom Christine Kubrick, koja je naslikala većinu umetničkih dela u filmu svog muža. Ona sada ima 91 godinu i pristala je da sa dizajnerom sarađuje na kolekciji. Rezultat je bio trio pletenih haljina prekrivenih Christininim prikazima. Uz to, ilustrativni džemperi pokazali su njene slike saksijskih biljaka i dragu mačku Polly, o kojoj se brinula sa Stanlyjem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JW ANDERSON (@jw_anderson)

Uprkos neustrašivim i neobičnim komadima kolekcije, veliki deo linije je ipak veoma nosiv. To je magija Johnatana Andersona: on je veoma maštovit, ali zna kad da “umiri” svoje dizajnerske fantazije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JW ANDERSON (@jw_anderson)

Pročitajte i ovo: Muškarci koji su nam održali lekciju o eleganciji na dodeli Zlatnih globusa

Naslovna fotografija: instagram.com/liroychoufan

Božica Luković

Comments