Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Moda i nega

Evo u čemu se ogleda tajna privlačnosti crne muške rolke

1/2

Modni stil podrazumeva neprestane promene. To znači da se stilovi menjaju iz godine u godinu, te ono što je bilo u trendu pre desetak godina danas se smatra zastarelim. Modna industrija može biti surova u svojim zahtevima jer iziskuje da se ide u korak sa trendovima koje postavlja. Nasuprot tome, postoje određeni odevni komadi koji odolevaju vremenu i koji već decenijama ne izlaze iz mode. Tu spadaju mala crna haljina, crveni karmin, bela košulja, džins, teksas jakne i muška odela. Među ovim odevnim komadima koji čine stubove mode nalazi se i crna rolka.

On nosi crnu rolku, u jednoj ruci drži cigaretu, a u drugoj čašu crnog vina, dok istovremeno raspravlja sa ostatkom društva o dubokim egzistencijalističkim problemima – ovo je prva asocijacija koju žene imaju kada pomisle na muškarca u crnoj rolci. Boemsku atmosferu ovog komada odeće prati i seksualna privlačnost. Zbog čega se crna rolka vezuje za seksepil? Razlog je prost: crna rolka se vezuje za intelektualce, intelekt je i te kako seksi, a u ovom slučaju je taj intelekt obučen u čisti francuski šik.

Naime, crnu rolku nose oba pola. Ona je jednostavna za kombinovanje sa drugom odećom, izdužuje figuru, prikriva nesavršenosti i naglašava vrline gornjeg dela tela. Jednostavno, kako god da izgledate crna rolka će učiniti da izgledate još bolje. Upravo je ova osobina crnu rolku i stavila na pijedestal zajedno sa već spomenutim vanvremenskim komadima odeće. Oni zajedno stoje kao stubovi mode i stila, sve se menja, ali oni će ostati popularni još dugi niz godina.

Za ovaj crni komad odeće vezuje se istorija koja seže dalje od dvadesetog veka. Naime, crnu rolku je prvi put obukla kraljica Elizabeta I i nosila ju je ispod dvorskih odora. Nakon toga se sledeći put pojavljuje u 19. veku kao deo sportske opreme polo igrača. Baš od tada počinje istorija crnih rolki, koje su u toku prošlog veka menjale nivoe popularnosti. Toj popularnosti ne doprinosi samo činjenica da crna rolka poboljšava izgled onoga ko je nosi, već se za nju vezuju i razni pokreti u istoriji koji su uticali na to da postane oličenje stila i učinie je besmrtnom.

Crne rolke su doživele pravi boom pedesetih godina, te su postale sinonim za čitavu jednu generaciju i struju razmišljanja. Audrey Hepburn je jedna od prvih ličnosti koja je zaslužna za njihovu popularizaciju. Uska crna rolka i pantalone nisu gušile njenu ženstvenost nego su dodatno isticale adute njene vitke figure. Crna rolka je postala omiljeni ženski odevni komad ubrzo nakon što je Audrey u njoj viđena na velikom platnu. Otprilike u isto vreme ovaj odevni komad je počeo da se vezuje i za mislioce dvadesetog veka, te je stoga postao sinonim za intelektualce, pre svega za francuske mislioce. Francuzi imaju veliki kredibilitet kada je moda u pitanju, jer su se prvi njom i bavili, donevši i zakon o njoj u 16. veku. Među istaknutim filozofima koji su se mogli videti u crnim rolkama spadaju Michel Foulault, Albert Camus i Jean-Paul Sartre. Preko njih bi obično nosili sako i šal.

Crna rolka daje taj minimalistički stil, jednostavnog je kroja, veoma lako se kombinuje uz ostale odevne komade. Što je najbolje od svega, ima pomalo formalan izgled, koji nije uštogljen kao muško odelo, a istovremeno je malo slobodniji od uniformnih sakoa, bele košulje i pantalona. Dakle, još od pedesetih godina je crna rolka bila sasvim dobar izbor ako idete na poslovni sastanak, na piće sa društvom, u pozorište, kao i na prvi dejt. Da, jedna obična crna rolka uspešno pokriva sve ove aspekte društvenog života.

Wannabe TV

Editors choice