Digitalno doba nam je donelo veliki broj poboljšanja i pogodnosti, ali su ona pristigla i sa cenom. U beskrajnoj potrazi za bržim, elegantnijim, efikasnijim, često previđamo lepotu, pouzdanost i jednostavnost. I nigde to nije očiglednije nego u našem rastućem zanemarivanju tog bezvremenskog merila vremena, mehaničkog ručnog sata.

Nemojte da nas shvatite pogrešno, dopadaju nam se i pametni satovi, i oni definitivno imaju značajnu ulogu u našim brzim životima, pomažući nam da ostanemo up to date sa mejlovima, merenjem koraka i vežbanja. Ali, ako želite da prenesete pravi smisao za stil i sofisticiranost ili želite komad nakita, koji će se isticati na ruci i koji se neće smatrati zastarelim za pet godina, biće vam potrebni dobri stari ručni satovi.

Kako bismo vam pomogli da započnete avanturu sa satovima, odabrali smo pet najboljih za početnike. U pitanju su časovnici na koje možete biti ponosni, ali za čiju kupovinu nije potrebno malo bogatstvo. Pravi “početnički” ručni satovi treba da sadrže nekoliko važnih kvaliteta:

Mehanička sofisticiranost: Želite sat za koji je izdvojeno vreme, trud i pažljivo razmišljanje kako bi bio napravljen, umesto nečega što je pušteno sa pokretne trake pravo u prodaju. Ne kažemo da takvim satovima nije potrebno održavanje, već govorimo da prilikom njihovog pravljenja na umu nije bila misao da će oni zastareti.

Stil: Naravno, možete da nosite Apple Watch sa farmerkama ili trenerkom, ali šta ćete kada morate na formalno okupljanje? Pravi “početnički” ručni satovi će se ukombinovati odlično sa odelom, a možete ih nositi i kada imate dejt veče.

Cena: Postoji užasna predrasuda koja kaže da je dobar sat skup sat, i dok definitivno možete baciti hiljade ili čak desetine hiljada evra na premijum sat, pravi sat treba da se uklopi u vaš budžet. U stvari, u idealnom slučaju, trebalo bi da zadrži određenu vrednost tokom vremena, tako da možete da ga menjate ako/kada budete spremni za nadogradnju.

Sada kad na umu imamo kriterijume, vreme je da izaberemo neke od najboljih muških satova 2023.

Muški ručni satovi – komadi za početnike

Seiko Prospex SNE573

Seiko zaslužuje beskrajno poštovanje entuzijasta satova za svoju doslednu isporuku kvalitetnih, pristupačnih časovnika, i SNE573 nije izuzetak. Sviđa nam se “agresivan” stil, usredsređen oko crnog lica sata i crnog silikonskog kaiša, ali tehnička veština donosi ovom satu mesto na našoj listi: 10-mesečna rezerva energije, koja se puni svetlošću, ekran od safirnog kristala i otpornost na vodu od 200 metara /660 stopa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TC (@thomascalara)

Raymond Weil Toccata Classic, White Dial

Potreban vam je ručni sat, nešto što možete da nosite na venčanju, događaju sa “crnom kravatom”, kancelarijskoj prazničnoj zabavi ili otmenom restoranu, a mi garantujemo da će Toccata Classic od Raymonda Weila skrenuti pažnju na vas. Beli brojčanik i minimalistički dizajn lica sata od 39 mm se veoma dobro slažu sa odelom, dok je kvarcni mehanizam verovatno najbolji i najprecizniji koji ćete naći u ovom cenovnom rangu. A kada govorimo o ceni: garantujemo da niko neće verovati da ovaj sat košta manje od 1.000 evra.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RAYMOND WEIL (@raymondweil)

Pročitajte i ovo: Kako odabrati kvalitetan muški sat?

Hamilton Khaki Field Watch

Ako ste u potrazi za svakodnevnim satom, napravljenim sa pažnjom posvećenom detaljima, pogledajte Khaki Field Watch od Hamiltona. Predimenzionirani brojčanik, peskareno kućište i zeleni tekstilni kaiš odaju ležerni cool osećaj, dok njihov ručno namotan H50 mehanizam nudi istinsku mehaničku sofisticiranost, što je upravo ono po čemu se dobar početni sat razlikuje od preskupog merača vremena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Roger ® (@rogerstimepieces)

Citizen Calendrier

Ako želite stilizovaniji sat, pogledajte Calendrier od Citizena. Možda održava osnovne karakteristike i siluetu običnog ručnog sata, ali kobaltnoplavi brojčanik i analogni prikazi dana, meseca i datuma, kao i pametan prikaz mesečeve faze, doprinose izvanrednom izgledu ovog sata. A sa njihovom prepoznatljivom Eco-Drive tehnologijom, imaćete snagu sve dok možete da nađete malo svetla – baterije nisu potrebne.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Joe St Lawrence (@stlajos)

Shinola Runwell Chrono, 47mm

Kada pomislite na premium satove, verovatno ćete prizvati slike švajcarske proizvodnje, a ne SAD, ali Shinola uveliko stavlja Detroit na mapu časovnika. Runwell Chrono ima vrhunski kvarcni mehanizam, dva pomoćna brojčanika i otvor za datum, ali kvalitet izrade je ono što ga izdvaja. Samo ga pridržite u ruci i oštar crni brojčanik, kućište od nerđajućeg čelika i vrhunski kožni kaiš svedočiće o visokim standardima izrade. Čak je i uključena kutija izrezbarena od vrhunskog, finog drveta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @checkoutmytinyclock

Pročitajte i ovo: WMAN intervju: Strahinja Đorić, osnivač brenda Sat na Ruci

Naslovna fotografija: instagram.com/thomascalara

Nenad Grubanoski

Comments