Prošlo je više od 20 godina od emitovanja prve epizode HBO serije The Sopranos, koja je postala kultna i za vrlo kratko vreme postala omiljena i u evropskim zemljama. Neurotični alfa mafijaški šef, Toni Soprano, ide na terapiju da bi razrešio kompleksne porodične odnose i predstavlja revolucionarni koncept savremene muževnosti – on je brutalan, ranjiv, kompleksan, bizaran i brine o sebi. Koktel studije ličnosti, književnih metafora uz urnebesni humor i brutalno nasilje, predstavljao je vrtoglav uspeh HBO-a – „Igra prestola“ je kasnije nadišla sve do tada, ali „Sopranovi“ su postavili temelje i prokrčili put za nivo koji je dostigla. Uticaj serije se ogledao u zapletima i likovima svega što je došlo kasnije – zapleti su vrlo brzo postajali uvrnutiji i mračniji, likovi kompleksniji (heroji nose u sebi antiheroje), a razvoj tehnologije je u mnogome pojačao te efekte. 

Pored svega ostalog čemu su filmski svet zajedno sa publikom podučili „Sopranovi“ (koji su podigli standarde, otvorili vidike, povećali ulog), dobili smo i lekcije o muškom stilu i odevanju. Ne bi se moglo reći da su Toni, Kristofer, Silvio, Poli, prepoznati kao ikone stila u startu, ali retroaktivno (naročito nakon prošlogodišnjeg filma The Many Saints Of Newark) poraslo je shvatanje smelosti Sopranovih u oblasti muške mode i treba im odati i to priznanje. 

Trenerka 

Glamur i visok stepen udobnosti – uverenje da je kriminal kombinovati saten i patike, salonske cipele i prugastu trenerku sa rajsferšlusom, prosto mora da popusti pred mafijaškom autentičnošću. Visoku modu odlikuje hrabrost i maštovitost – kao i uličnu. Samo napred, samouvereno (bezobrazno ako treba), u kombinovanje trenerke i salonskog stila za neki važan skup, koji ćete zapanjiti svojom pojavom. 

Zlato 

Tako je. Ako nemate zlato, steknite ga. Zlatne medalje se ne računaju, lančići onako (suptilni, tanki, sa krstićem), ali sat je ono što je važno. Kome treba ručni sat kad svi imaju satove na androidima, koji pokazuju vreme u svakom delu sveta? Svakome ko želi da prikaže moć, prestiž i stil. Zlatni Roleks je taj i tačka. Pogledajte Tonija – daleko od atlete i frajera sa svojim stomačićem i rastućom ćelavošću, on nosi majice sa kragnicom, klasične pantalone, Gučijeve mokasine i deluje kao standardni poslovni tip – ali zato na ruci nosi oznaku statusa, koji projektuje svoju moć u njegovu neupadljivu pojavu – Rolex Day-Date President. Zlato menja sve. 

Košulja

Šta vam pada na pamet kad razmišljate o košuljama Sopranovih? Pa, to su svilene Versaćeove košulje, ukrašene printovima inspirisanim italijanskom renesansom, u luksuznim nijansama crvene, zlatne, ljubičaste, crne. Tu su i aloha košulje sa cvetnim printom, smele košulje sa kontrastnim simetričnim grafičkim printom. Same po sebi, možda uopšte nisu cool, ali stvar je u stavu – nosite ih tako da budu cool. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sopranos (@thesopranosfamily)

Odelo 

Naravno, odelo. Obavezno je imati dobro odelo, neko tanje i lepršavije, bez postave, neutralnog kroja, koje ne izlazi iz mode. Poslednjih godina odela su postajala sve komotnija i sve manje klasična (dva broja veće je dovoljno komotno), ali ako želite da se osećate dobro i izgledate dobro u odelu, onda nosite sako na anarhistički način iz serije „Porodica Soprano“, kao Kristofer – ništa košulja i kravata, samo majica ispod sakoa. Potrebna vam je zaista odvažna (i arogantna) individualnost da to iznesete na Soprano način. 

Naslovna fotografija: instagram.com/truesopranos

Brankica Milošević 

Comments