Zašto muškarci nose brade, velikim delom je isto tako besmisleno pitanje, kao što je, zašto žene farbaju kose i prave različite frizure. Kao što lepa kosa i frizura ženu čine još ženstvenijom i privlačnijom, tako muškarce brade čine upadljivijima i muževnijima. Što ne znači da je obavezno da se žene farbaju i friziraju, niti je obavezno da muškarci puštaju bradu – stvar je individualna, a često je i stvar eksperimenta, ili životnog perioda. Ali naučnici su proučavali ponašanje i životni stil bradatih muškaraca i utvdili neke činjenice.

Brada je prljava

Uzorci brade posmatrani pod mikroskopom i hemijski analizirani, dali su poražavajuće podatke. Većina brada ima više bakterija nego što ima dlaka psa, a mestimično su pronađene i druge vrste prljavštine. Perite ruke, generalna je poruka. A perite i brade, više puta dnevno.

brada 1 Šta se dešava kad pustiš bradu

Brada je simbol muškosti

Bradate muškarce okolina doživljava kao muževnije – ostavljaju utisak zrelosti i višeg društvenog statusa. Takođe, izgleda da bradati muškarci osećaju više samopouzdanja i skloniji su dominantnom ponašanju.

Comments