Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

18 destinacija koje moraš posetiti pre nego što nestanu

18 destinacija koje moraš posetiti pre nego što nestanu

1/2

Zemlja je dom mnogim prelepim destinacijama. Međutim, kako se klima konstatno menja, neka mesta i čuvene građevine su u opasnosti da nestanu. Kako se prošle nedelje slavio Dan planete Zemlje, odlučili smo da vam predstavimo mesta koja morate da posetite, dok još možete. Od Italije pa sve do Aljaske, ovo su destinacije vredne pažnje.

Kineski zid

Kineski zid 18 destinacija koje moraš posetiti pre nego što nestanu

Prirodna erozija i cigle sa istorijskim gravurama koje otpadaju dovele su do toga da dve trećine Kineskog zida bude oštećeno.

Tadž Mahal

Tadz Mahal 18 destinacija koje moraš posetiti pre nego što nestanu

Čuveni Tadž Mahal u Agri u Indiji već godinama se bori sa zagađenjem i erozijom, zbog čega mnogi eksperti veruju da će dovesti do njegovog urušavanja.

Mrtvo more

Mrtvo more 18 destinacija koje moraš posetiti pre nego što nestanu

Mrtvo more, koje se nalazi na granici Jordana i Izraela, potonulo je skoro 25 metara u prethodnih 40 godina. Prema tvrdnjama naučnika, ako ljudi nastave da koriste vodu iz reke Jordan, odakle Mrtvo more dobija vodu, vrlo je moguće da će uskoro nestati.

Denali nacionalni park

Denali nacionalni park 18 destinacija koje moraš posetiti pre nego što nestanu

I mada Aljaska ulaže dosta novca u očuvanje 6 miliona ari divljine, gde svi turisti mogu da uživaju u životinjskom svetu koji bez bojazni od čoveka živi, pitanje je koliko će park moći da opstane. Klima utiče na to da sneg sve manje pada, a da se led topi, zbog čega se prelepi pejzaži Denali vrha menjaju.

Veliki koralni greben Australije

Veliki koralni greben Australije 18 destinacija koje moraš posetiti pre nego što nestanu

Australijski Veliki koralni greben je već pretrpeo znatnu štetu zbog sve većih temperatura i zagađenja kiseline. Živopisne boje kojima je odisao su izbledele, a nedavno istraživanje je pokazalo da bi čak 93 procenta grebena uskoro moglo da izbledi.

Alpi

Planine Alpi 18 destinacija koje moraš posetiti pre nego što nestanu

Kako su Alpi na nižoj nadmorskoj visini od drugih planinskih venaca, njihovi glečeri su skloni da se smanjuju, zbog čega svake godine nestane oko 3 metra alpskih glečera. Neku naučnici veruju da bi svi glečeri mogli da nestanu do 2050. godine.

Veliki kanjon Kolorada

Veliki kanjon 18 destinacija koje moraš posetiti pre nego što nestanu

Ako budete u prilici da posetite Ameriku, Veliki kanjon Kolorada je nešto što ne smete propustiti. Ova destinacija svake godine postaje sve popularnija i pitanje je koliko sve to utiče na kanjon i njegov glavni izvor vode, reku Kolorado. Sa konstatnim radovima i građenju turističkih hotela u blizini, priroda neće moći još dugo da se opire. Naš savet: posetite ovaj kanjon i druga čuda prirode kada se otisnete na čuvenu rutu SAD 66 (U.S. Route 66).

Memfis u Egiptu

Memfis 18 destinacija koje moraš posetiti pre nego što nestanu

Zagađenje i voda koja se diže konstatno utiču na urušavanje grobnica, spomenika i piramida u Memfisu i Nekropolju. Broj turista se, bez obzira na ove i probleme u zemlji, ne smanjuje, što dodatno utiče da spomenici brže propadaju.

Venecija

Venecija 18 destinacija koje moraš posetiti pre nego što nestanu

Poznata po romantičnim vožnjama gondolama, Venecija tone već godinama. U poslednje vreme se o ovom problemu dosta više priča, posebno od kada su veće poplave postale znatno učestalije.

Wannabe TV

Editors choice