Južni pol nije moguće posetiti, osim ako ne finansirate sopstvenu ekspediciju, ali za Anatarktik – verovali ili ne – postoje ture! Evo kako da se dokopate Antarktika.

0150 Ajmo na južni pol

Odaberite pravo vreme

Deluje kao da je baš ovo najbolji trenutak da se zaputite u hladne krajeve, ali ne lezi vraže. Sad je tamo dole zima. Najbolje vreme je između novembra i marta, jer je tada leto. U novembru led popušta, a kreće sezona parenja pingvina i drugih ptičica polarnih. Tokom februara i marta moguće je ugledati kitove i male pingvine.

Spremite keš (ili karticu)

Ture kreću od 5,000 dolara što pokriva najosnovnije troškove. Ipak, negde oko 20,000 dolara obezbediće vam pristojnu turu što znači dobra mesta na brodu ili pristojnu turu avionom. Inače, ako ste pomislili da se prijavite za posao na nekoj od polarnih stanica, zaboravite. Što bi jedan tip sa Antarktika rekao: “Ovde doktori nauka čiste WC”. Mesto u posadi stanice razgrabljeno je godinama unapred, pod uslovom da posedujete savršen zdravstveni karton, psihološki profil i odgovarajuće naučno znanje i iskustvo. Naravno, lakše je onim građanima čije države imaju stanicu, pa recimo možete da se oženite Bugarkom i držite fige da će vas pozvati u njihov polarni centar Sv. Kliment Ohridski.

035 Ajmo na južni pol

Nije svejedno

Većina posetilaca ide putničkom krstaricom. Oni hrabriji kreću sami jedrilicom. Cene aranžmana su slične, tako da ostaje samo pitanje koliko ste pustolovni i koliko cenite udobnost. Uglavnom se kreće sa Ognjene Zemlje u Argentini ili Port Stenlija na Foklandima. Manje se koriste Punta Arenas u Čileu i Puerto Madrin u Argentini. Zanimljive ture na ledolomcima mogu da se nađu u Frimentlu u Australiji, na Novom Zelandu ili Port Elizabetu u Južnoj Africi. Postoji organizacija antarktičkih tur-operatera, pa možete da proverite ko sve ide i odakle.

Putovanje na krstarici veoma je udobno, ali broj mesta za izlete na kopno vrlo je ograničen, a i putujete veoma dugo sa velikim brojem dosadnih turista. Manji brodovi prave veće izlete, ali su značajno neudobniji. Putovanje na jedrilici je najpustolovnije, ali polarne stanice imaju muke žive s turistima i ne dočekuju ih blagonaklono. Uglavnom se najavljuju nekoliko meseci unapred. Francuzi nude zanimljive ture na brodu koji stanicama donosi zalihe. Put je turoban i tegoban, ali bar možete da uživate u zanimljivim izletima do polarne stanice i garant ste dobrodošli.

Putovanje avionom značajno je udobnije od svih navedenih opcija. Neki operateri čak nude da prenoćite u bazi posebno sagrađenoj za turiste. Jedina nevolja sa avionima jeste ta što se letovi često otkazuju zbog nevremena, a neke kompanije uopšte i ne nude mogućnost posete kopnu. Samo vas provozaju iznad Antarktika i to je sve. Osim toga avionske ture su još skuplje od krstarenja.

Nemoj da sediš na ‘ladan beton

Malo je reći – dobro se obuci. Ali neophodno je pripremiti dobru odeću i obuću. Operateri obično daju specifičnu opremu koju običan smrtnik nema, kao što su kramponi, krplje (dereze) ili teške polarne kabanice. Ako ne znate kako se oprema koristi, javite se, posebno ako su vam pokazali, a niste skapirali. Oprema vam doslovce čuva život. Ne postoji obavezna vakcinacija za Antarktik, ali potrudite se da budete bar elementarno zdravi. Ako vas usred polarne oluje zaboli zub, najbliži doktor je hiljadama kilometara od vas.

Čovek je u šumi…

Bez zezanja, ako igde vredi pravilo – poštuj prirodu onda je to na Antarktiku. Živi svet tamo veoma je osetljiv i zagađivanje je preveliko i bez vas i vaših otpadaka. Objekti koji se tamo nalaze istorijske su vrednosti, pa ne bi bilo dobro da ih obeležavate perorezom ili markerom. Znam da je teško da ne posegnete za nekim “suvenirom” iz prirode, ali ovde je to vrlo, vrlo, vrlo nepreporučljivo.

028 Ajmo na južni pol

Uživajte!

Sve i da ste bogataš, dvajes’ soma dolara nije malo. Verovatno ste za taj novac vredno radili, dugo štedeli, prodali kuću ili bubreg. Stoga iskoristite priliku i nauživajte se, upijajte prirodu i pošaljite nam, bar, razglednicu.

Ranko Trifković

Comments