Znate onu foru kad poslovni čovek sa trulog zapada ode kod mudraca istočnjačkoga u potrazi za smislom života i ovaj mu kaže da je život reka. I Zapadnjak se oduševi, prosvetli, ma raspameti se! I u svom otkrovenju kaže „Čoveče, pa da život je reka! Kako se toga nisam ranije setio?! A ja sam mislio da je život pijančenje, brza kola, svake noći druga žena, trošenje gomile novca na razvrat i luksuz!“ Mudrac ga gleda, sav zapanjen i odgovori: „Čoveče, a ja sam mislio da je život reka!“

E pa čoveče, šta ti je život, a?

Ma ima da se zajebavam u toj reci, dok se ne udavim. Splavarenje, nijagarenje, rafting, dajving i sve te fore. I pijan i trezan i sa ženama i sa ortacima i sa tuđim ženama.

Ko izmišlja pravila? Onaj ko je u poziciji da ih nametne drugima, da ga ne ometaju dok se zajebava. Ko ima petlje da organizuje cirkus. A glavna zabava u cirkusu nije da budeš glavni junak na trapezu ili najsmešniji klovn sa razmazanom krempitom po licu, nego da brojiš novce od prodaje ulaznica. I da sa tim parama sebi priuštiš neki sofisticiran provod. Sa tuđim ženama, možda. Odvedeš ih na neku reku, da gledate zalazak sunca, predaš se romantici, kao u filmu. Mir, ljubav, priroda, sklad.

confucius1 Boban mali Budo: Mudrac sa istoka

A što bi čovek gledao svaki put isti film u istom društvu? Čovek možda misli da tako treba, jer u tome pronalazi smisao života, onako kako su ga uputili. Ali mudrac sebi može više da dozvoli. Različita scenarija, ambijente, glavne glumce i publiku.

Pa jeste, nešto sam se pobunio. Puklo mi pred očima. Čiji trip ja da živim? Da uživam u onome što su mi rekli da je regularno i bezbedno? Da se kidam što neko pored mene ima drugi trip? Da se brinem što brzaci, virovi, vodopadi? Ma nemam ja vremena za to. Život teče. Kao reka.

I uliva se u more prolaznosti, koliko god to banalno zvučalo.

Pa šta me onda sprečava da uživam u banalijama i bahanalijama?

Volim kad zaglavim noću uz komp i baš me briga što igram u ekipi sa klincima i tinejdžerima. Šta je trebalo da radim pametnije? Da izmislim lek protiv side? Izmišljen je bre! Ste gledali South Park, kad Magic Johnson otkrije kako se izlečio od side spavajući u sobama punim para do plafona? Molim lepo. Ne verujete? Pare leče sidu, spreman sam da se zakunem.

Samo vi radite sve mudro i pametno, svrsishodno i ozbiljno što imate da radite, zato što to održava ovaj svet da se ne sunovrati niz prvi vodopad. Onaj niz koji se ja povremeno spuštam buretom, iz zezanja. Kao u Hobitu. Ni to niste gledali? Eh. Da, spasavali ste planetu, jasno.

Odoh ja da pušim na terasi, da zagađujem ozon, dok neko ne proglasi moju terasu javnim mestom. Posle ćemo da pušimo ono što u međuvremenu budemo legalizovali. Kao sav normalan svet.

Boban Boban

Comments