National Geographic ponovo “uzleće” u nebo kako bi sa gledaocima podelio spektakularnu panoramu Evrope odozgo

Četvrta sezona dokumentarnog serijala emituje se ekskluzivno na kanalu National Geographic od nedelje, 18. septembra u 22 časa. Ovog puta, novi ciklus počinje epizodom posvećenoj Srbiji. Ceo svet saznaće nešto više o njenoj bogatoj kulturi, prirodnim lepotama koje oduzimaju dah i savremenim inženjerskim dostignućima.

Evropa odozgo Srbija 7 Ceo svet će videti Srbiju iz vazduha   u dokumentarnom serijalu Evropa odozgo

 

Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji, naša zemlja biće prikazana kao nikada do sada uz neverovatne snimke iz vazduha, ali i kroz priče ljudi. 

U prvoj epizodi novog ciklusa “Evrope odozgo”, kamere National Geographic kanala gledaoce vode u zadivljujuću avanturu iz vazduha. 

Evropa odozgo Srbija 4 Ceo svet će videti Srbiju iz vazduha   u dokumentarnom serijalu Evropa odozgo

Let nad Srbijom počinje na severu, od remek-dela secesije u našoj zemlji, magične Subotice, gde ćemo istražiti pojedine od najlepših građevina u gradu i videti kako izgledaju odozgo. 

Ono o čemu će ovog septembra pričati ceo svet biće i neverovatni spomenici Srbije iz epohe u toku koje je u graditeljstvu ove zemlje vladao socrealizam. Velike betonske skulpture podsećaju na vanzemaljske građevine, koje nude jedinstven uvid u istoriju naše zemlje. Na tom proputovanju dronovi nas vode sve do Zlatibora i spomen kompleksa Kadinjača, čija nas arhitektura vodi u neku drugu dimenziju.  

Evropa odozgo Srbija 8 Ceo svet će videti Srbiju iz vazduha   u dokumentarnom serijalu Evropa odozgo

Još jedna važna stanica na ovom uzbudljivom putovanju je i tvrđava Golubac, smeštena na takozvanoj Gvozdenoj kapiji Dunava, zajvaljujući čemu je ovo utvrđenje imalo važan strateško geopolitički značaj. Prvi put, ova tvrđava biće prikazana iz vazduha, a kamere će otkriti njene iznenađujuće tajne.

Iz bogate prošlosti napravićemo brzi prelaz u sadašnjost – ili u budućnost? Gledaoci će videti prizor koji zaustavlja srce. Izgradnju Kule visoke 168 metara – nebodera, koji se nalazi u samom srcu Beograda, smeštenog na obali reke Save, u novom modernom epicentru srpske prestonice poznatom kao Beograd na vodi.

Evropa odozgo Srbija 1 Ceo svet će videti Srbiju iz vazduha   u dokumentarnom serijalu Evropa odozgo

Lepote Srbije nisu potpune bez slika srpskog sela. Ovog puta one su prikazane odozgo. Donja Lokošnica poznata je kao „svetska prestonica paprike“, a kamere „Evrope odozgo“ otkriće kako ovo selo postaje purpurno dok se sa skoro svih kuća tokom leta crvene nizovi sušenih paprika. 

Posetićemo i Specijalni rezervat prirode Zasavica, u kom nesmetano živi više od 200 magaraca spasenih iz svih delova Balkana. Od mleka magarica iz rezervata Zasavica dobija se najskuplji sir na svetu čija cena može da dostigne i 1.000 evra za kilogram.

Evropa odozgo Srbija 2 Ceo svet će videti Srbiju iz vazduha   u dokumentarnom serijalu Evropa odozgo

Nova šestodelna sezona serije Evropa odozgo nudi spektakularan pogled i na najznačajnije kulturne i geografske znamenitosti Bugarske, Rumunije, Škotske, Danske i Belgije, vodeći gledaoce u zadivljujuću vizuelnu avanturu sa kraja na kraj našeg kontinenta. Snimci iz vazduha koji oduzimaju dah prikazani u serijalu “Evropa odozgo” pružaju jedinstven uvid u to kako su tradicija, inženjering i prirodna čuda oblikovali kontinent, pomažući da se naslika dinamičan portret raznih regiona, ali i ljudi koji ih čine živim. 

Fotografija: National Geographic/Dragan Trifunović

Comments