Za razuman novac, možete se provesti za vikend u nekom od gradova sa spiska – a možete spiskati i silne pare za egzotiku i luksuz. Izaberite prema svojim mogućnostima.

Najjefitinije destinacije (prema britanskom standardu):

Beograd, Srbija

Prvi na spisku vikend-destinacija – za strance je Beograd zanimljiv i jeftin. Englezi su izračunali da u našem glavnom gradu mogu da posete vrhunske muzeje za samo 3 funte, a da fantastičan ručak za dvoje košta 35 funti – koliko bi kod kuće dali za sendvič.

Beograd nudi neobičnu mešavinu drevne istorije i socijalističkog brutalizma (misli se na arhitekturu), ali pre svega buran i zanimljiv noćni provod. Splavovi na Dunavu su posebno atraktivni, ali se preporučuje opreznost i podrška prijatelja (na šta li se odnosi to upozorenje, hmmm…?)

Preporučuje se hotel “Tesla” sa četiri zvezdice, kao i brojni hosteli, u kojima je prenoćište 20 funti.

Cardiff, Wales

Velška prestonica je šesti najjeftiniji grad u Velikoj Britaniji i predstavlja sjajnu destinaciju za vikend. Slikovit i živahan gradski pejzaž daje izgled velikog evropskog grada – na hladnoj obali mora (Mermaid Quai) možete sedeti i pretvarati se da ste u Barseloni. Hipsterski deo Castle Emporium u ulici Womanby nudi umetničke galerije i još mnogo toga, a tu je i masivna starinska arhitektura, sa ostacima viktorijanske pompe.

U srcu grada nalazi se moderan Sleeperz hotel, a prenoćište je 50 funti.

Cardiff Wales 1 Najbolje vikend destinacije koje vredi posetiti

Puducherry, India

U žargonu, to je Pondi, od Pondicherry, kako se do nedavno zvao i još ga nazivaju indijskom Azurnom obalom. Ovaj dragulj evropskog stila na jugoistočnoj obali, udaljen je 130 kilometara od Chenai-a i Francuzima treba zahvaliti za mediteranski šmek, jer su galski kolonisti učestvovali u uređenju tog mesta krajem 18. i početkom 19. veka. Njihova urbanistička rešenja podsećaju više na Nicu i Kan, nego na Indiju. Imate i lukszuno odmaralište Le Pondy sa privatnom plažom i cenom od 100 funti za noć, a imate i odmaralište Ocean Spray sa četiri zvezdice i upola nižom cenom.

Najbolji vikend-provod za momke:

The Scottish Highlands

Ugodni pabovi i ribarska sela u kojima muškarci u džemperima love ribu mrežama, veoma su živopisni, a ako volite kajakarenje uz zamršenu zapadnu obalu, onda je još zanimljivije.

Najbolji smeštaj je u luksuznom Torridon Resort hotelu u Wester Ross-u, prenoćište je oko 190 funti, a za petodnevnu kajakašku avanturu u West Highlands trebaće vam oko hiljadu i po funti.

Scottsdale, Arizona

Ovde Divlji zapad susreće rastuću metropolu, sa više plovnih puteva nego u Veneciji, Amsterdamu i Parizu zajedno. Suva klima i sunčano vreme preko cele godine, kajakarenje po reci Lower Salt, planinarenje (Camelback planina). Arizona je kaubojska zemlja, pa zato posetite i Buffalo Chip Saloon, poznat po jahanju bikova i živoj muzici.

U podnožju pustinje Sonoran, oko pola sata od centra Scottsdale-a postoje dva golf-odmarališta u kojima su sobe oko stotinak funti za noć.

Lisabon, Portugal

Lisabon je stvarno kul, sa burnim noćnim životom i odličnom hranom i plažama koje posećuju surferi. Prenoćište u luksuznom hotelu Altis Belem Hotel & Spa (sa bazenom na krovu) košta oko 180 funti.

Lisabon Portugal 1 Najbolje vikend destinacije koje vredi posetiti

Vikend destinacije za parove:

Tresco, Isles of Scilly

Britanska ostrva Sili su tako dražesna, da ćete poželeti da ostanete. Klima je prijatna, plaže se smenjuju sa uvalama na vrlo maloj površini, a ono što će vas iznenaditi, jeste osećaj mira i tišine, kad shvatite da ne čujete buku saobraćaja na koju su vaše uši navikle. Ovde možete slušati talase, vetar i galebove, a u paru, to je veoma romantično.

U Novoj gostionici, zgradi iz 19. veka, isklesanoj od lokalnog kamena, postoji spoljni bazen sa toplom vodom, a sobe su oko 120 funti.

Bordo, Francuska

Bordo je mali Pariz, ali bez Parižana, mada i oni dolaze ovde vozom na vikend. Najnovija atrakcija u ovom mestu je savremeni muzej vina, u zgradi neobične arhitekture (koja podseća na masivnog metalnog puža).

U podnožju Le Saint-James-a apartmani su oko 180 funti.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments