Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Najbolje vikend-destinacije koje vredi posetiti

Najbolje vikend-destinacije koje vredi posetiti

Za razuman novac, možete se provesti za vikend u nekom od gradova sa spiska – a možete spiskati i silne pare za egzotiku i luksuz. Izaberite prema svojim mogućnostima.

Najjefitinije destinacije (prema britanskom standardu):

Beograd, Srbija

Prvi na spisku vikend-destinacija – za strance je Beograd zanimljiv i jeftin. Englezi su izračunali da u našem glavnom gradu mogu da posete vrhunske muzeje za samo 3 funte, a da fantastičan ručak za dvoje košta 35 funti – koliko bi kod kuće dali za sendvič.

Beograd nudi neobičnu mešavinu drevne istorije i socijalističkog brutalizma (misli se na arhitekturu), ali pre svega buran i zanimljiv noćni provod. Splavovi na Dunavu su posebno atraktivni, ali se preporučuje opreznost i podrška prijatelja (na šta li se odnosi to upozorenje, hmmm…?)

Preporučuje se hotel “Tesla” sa četiri zvezdice, kao i brojni hosteli, u kojima je prenoćište 20 funti.

Cardiff, Wales

Velška prestonica je šesti najjeftiniji grad u Velikoj Britaniji i predstavlja sjajnu destinaciju za vikend. Slikovit i živahan gradski pejzaž daje izgled velikog evropskog grada – na hladnoj obali mora (Mermaid Quai) možete sedeti i pretvarati se da ste u Barseloni. Hipsterski deo Castle Emporium u ulici Womanby nudi umetničke galerije i još mnogo toga, a tu je i masivna starinska arhitektura, sa ostacima viktorijanske pompe.

U srcu grada nalazi se moderan Sleeperz hotel, a prenoćište je 50 funti.

Cardiff Wales 1 Najbolje vikend destinacije koje vredi posetiti

Puducherry, India

U žargonu, to je Pondi, od Pondicherry, kako se do nedavno zvao i još ga nazivaju indijskom Azurnom obalom. Ovaj dragulj evropskog stila na jugoistočnoj obali, udaljen je 130 kilometara od Chenai-a i Francuzima treba zahvaliti za mediteranski šmek, jer su galski kolonisti učestvovali u uređenju tog mesta krajem 18. i početkom 19. veka. Njihova urbanistička rešenja podsećaju više na Nicu i Kan, nego na Indiju. Imate i lukszuno odmaralište Le Pondy sa privatnom plažom i cenom od 100 funti za noć, a imate i odmaralište Ocean Spray sa četiri zvezdice i upola nižom cenom.

Najbolji vikend-provod za momke:

The Scottish Highlands

Ugodni pabovi i ribarska sela u kojima muškarci u džemperima love ribu mrežama, veoma su živopisni, a ako volite kajakarenje uz zamršenu zapadnu obalu, onda je još zanimljivije.

Najbolji smeštaj je u luksuznom Torridon Resort hotelu u Wester Ross-u, prenoćište je oko 190 funti, a za petodnevnu kajakašku avanturu u West Highlands trebaće vam oko hiljadu i po funti.

Scottsdale, Arizona

Ovde Divlji zapad susreće rastuću metropolu, sa više plovnih puteva nego u Veneciji, Amsterdamu i Parizu zajedno. Suva klima i sunčano vreme preko cele godine, kajakarenje po reci Lower Salt, planinarenje (Camelback planina). Arizona je kaubojska zemlja, pa zato posetite i Buffalo Chip Saloon, poznat po jahanju bikova i živoj muzici.

U podnožju pustinje Sonoran, oko pola sata od centra Scottsdale-a postoje dva golf-odmarališta u kojima su sobe oko stotinak funti za noć.

Lisabon, Portugal

Lisabon je stvarno kul, sa burnim noćnim životom i odličnom hranom i plažama koje posećuju surferi. Prenoćište u luksuznom hotelu Altis Belem Hotel & Spa (sa bazenom na krovu) košta oko 180 funti.

Lisabon Portugal 1 Najbolje vikend destinacije koje vredi posetiti

Vikend destinacije za parove:

Tresco, Isles of Scilly

Britanska ostrva Sili su tako dražesna, da ćete poželeti da ostanete. Klima je prijatna, plaže se smenjuju sa uvalama na vrlo maloj površini, a ono što će vas iznenaditi, jeste osećaj mira i tišine, kad shvatite da ne čujete buku saobraćaja na koju su vaše uši navikle. Ovde možete slušati talase, vetar i galebove, a u paru, to je veoma romantično.

U Novoj gostionici, zgradi iz 19. veka, isklesanoj od lokalnog kamena, postoji spoljni bazen sa toplom vodom, a sobe su oko 120 funti.

Bordo, Francuska

Bordo je mali Pariz, ali bez Parižana, mada i oni dolaze ovde vozom na vikend. Najnovija atrakcija u ovom mestu je savremeni muzej vina, u zgradi neobične arhitekture (koja podseća na masivnog metalnog puža).

U podnožju Le Saint-James-a apartmani su oko 180 funti.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice