Na svetu postoji preko 200 država, republika, zemalja za koje si sigurno čuo bar jednom do sada. Kada bi krenuo da ih nabrajaš možda bi se i iznenadio kako konstantno se prisećaš nekih novih, za koje si čak i zaboravio u nekom momentu, jer nisi imao potrebu da ih se sećaš. Eto finog zadatka za memoriju. Ali, postoje i neke zemlje i države za koje nikada sigurno nisi čuo, a sve zbog toga što zauzimaju neverovatno malu površinu na kojoj su smeštene, kao i zbog toga što je njihov broj stanovnika još manji. Nisi znao da postoji država sa svega 7 stanovnika, vreme je da je otkriješ!

Republika Palau

Republika Palau, nekad ćeš čuti da je zovu i Belau, sastavljena je od 26 glavnih ostrva, od kojih je 8 naseljeno i još oko 300 manjih ostrva, čija je površina svega 1632 metra kvadratna. Iako ove brojke ostavljaju utisak nečega velikog, samo oko 20 hiljada stanovnika ova država ima, zbog čega je jedna od manjih, te jedna od onih za koju ne zna mnogo ljudi na svetu. Palau je smešten na zapadnom Pacifiku, a nezavisna država je od 1994. godine.

najmanje drzave na svetu 1 Najmanje države na svetu za čije postojanje skoro niko i ne zna

Nijue

U osnovi, Nijue je polinežansko ostrvo smešteno u južnom delu Tihog okeana. Često se naziva i “Stena Polinezije”, a jednom od najmanjih država ne čini ga samo mali prostor na kojem se prostire, već i broj stanovnika koji je manji od 2 hiljade. Iako nema baš statu nezavisne države, već samoupravne teritorije u dobrovoljnoj zajednici sa Novim Zelandom, možemo je posmatrati kao zasebnu državicu.

najmanje drzave na svetu 2 Najmanje države na svetu za čije postojanje skoro niko i ne zna
Comments