Ukoliko ste osećali zov plemstva. Možda plave krvi nema na porodičnom stablu, ali šta vas sprečava da otpočnete dinastiju. Već za 30 funti možete postati lord, a za titulu grofa (ili grofice) moraćete da izdvojite 200 funti. Gde to ima? Pa, u kneževini Siland (Sealand).

01179 Najtripoznija država na svetu

Gde?!

Kneževina Siland nalazi se na jednoj betonskoj platformi blizu obale Engleske. Ovo veštačko ostrvo sagrađeno je tokom Drugog svetskog rata, za potrebe protivvazdušne odbrane. Zvanično nazvano HM Fort Rafs, ostrvo je napušteno 1956. godine. S obzirom na to da se nalazi u međunarodnim vodama, na Silandu se naselila piratska radio-stanica (ako ste gledali “The Boat That Rocked” znate o čemu se radi) kako bi izbegla cenzuru i puštala rokenrol koji je u to vreme bio zabranjen. Major Pedi Roj Bejts napao je stanicu 1967. i postavio svoju.

E, sad…

Taj major Bejts bio je radiopirat, jedan od uspešnijih, jer je bio prvi koji je uspeo da pušta muziku non-stop 24 časa. Da bi izbegao cenzuru, napao je platformu Fort Rafs i oterao tamošnji radio. Iste godine donet je zakon o radio-difuziji koji je bio uperen protiv radio-stanica na moru. Da bi izbegao cenzuru, Bejts je proglasio kneževinu Silend (nalazila se u međunarodnim vodama). Konkurencija se vratila i izbila je bitka. Silenđani su uspeli da se odbrane, ali intervenisala je kraljevska mornarica. Rojev sin Majkl, pucao je na britanski brod i upozorio ih da su ušli u teritorijalne vode suverene kneževine.

045 Najtripoznija država na svetu

Sve su ih pohapsili

Međutim, britanski sud proglasio je ceo slučaj nevažećim, jer se odigrao u međunarodnim vodama. Bejts je ovo shvatio kao neku vrstu priznanja svoje države, pa je požurio da napiše ustav, istakne zastavu, grb i himnu kneževine Siland. Ne samo da je ostrvo postalo država, već je Bejts počeo da izdaje pasoše, markice, novac i druga obeležja jedne države.

Sad ide ozbiljan zaplet…

0312 Najtripoznija država na svetu

Godine 1977. nemački biznismen poslao je nemačke i holandske plaćenike da poubijaju Silanđane. Zarobili su Majkla, a princ Roj Bejts izveo je hitar protivudar. Oslobodio je sina i zarobio plaćenike. Jedan od njih imao je pasoš Silanda. Proglašen je za izdajnika, dok su ostali pušteni.

Nemačka je uputila protest Britaniji, zahtevajući da im se vrati građanin koga je major (sada princ) Bejts zarobio. Britanija je odbila, tvrdeći da nemaju nadležnost nad Silandom. Nemačka je, zatim, poslala diplomatu na Siland kako bi pregovarao lično sa kneževićem. Nemac je oslobođen, a taj diplomatski čin smatra se de fakto priznanjem suvereniteta Silanda. Nemačka poriče takvo tumačenje, ali činjenica je da su Siland od tog trenutka svi ostavili na miru. Osim pomenutog biznismena koji je proglasio sebe predsednikom vlade u izgnanstvu.

0225 Najtripoznija država na svetu

Godine 1987. Britanija je proširila svoje teritorijalne vode, ali Siland je ostao mikro-država. Ima ih pedesetak i uglavnom se bave turizmom i prodajom plemićkih titula, a imaju i malu firmu koja se bavi internetskim hostingom. Godine 1997. svi pasoši su poništeni zbog nekoliko krupnih zločina u kojima su kriminalci imali silandske pasoše. Roj Bejts je preminuo u staračkom domu, a njegov sin Majkl vlada kao princ regent. Godine 2007. pokušao je da proda ostrvo za 906 miliona dolara. Jedini interesent bio je švedski piratski sajt The Pirate Bay, ali iz nekog razloga nije sklopljen dogovor.

Stoga požurite da kupite titulu dok još kneževina postoji ili još bolje, posetite ih!

Ranko Trifković

Comments