Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Vodič kroz emotivni nered – za početnike

Kako da doneseš odluke koje menjaju život

Nisu svi treninzi isti, a ovo je pet vrsta treninga koje možete isprobati

Šta misliš da devojka očekuje od tebe – a šta je njoj zapravo bitno

Putovanja

Neke destinacije koje treba da posetiš pre nego što nestanu

1/2

Prirodne lepote, istorijski ostaci i kulturni spomenici, ma koliko bili zaštićeni stalno su ugroženi i u opasnosti da nestanu – zbog faktora nemara tehnoloških dometa civilizacije, odnosno, globalnih klimatskih promena. Ovo su samo neke od destinacija kojima preti nestajanje i koje treba da posetiš dok još postoje.

Fort Džeferson, Dry Tortugas

Nedaleko od obale Key West, more je plavo, pesak beo poput oblaka, a kornjače su svuda – to je Nacionalni park Dry Tortugas, kome preti gašenje i propadanje zbog efekata globalnog zagrevanja. Očekuju se sve jače i češće oluje u zalivu, zbog porasta temperature vode i vazduha ovo važno istorijsko mesto (Fort Džeferson utrvđenje, najveće u Americi), na laganom je putu uništenja. Kada je tvrđava sagrađena 1847. nije se moglo predvideti da će se podnožje naći pod vodom, koja svakog dana po malo naraste.

Ponesite opremu za kampovanje i ronjenje i ispitajte vodeni svet bogat raznovrsnim živuljkama (ajkule, kao i velike kornjače), dok je turizam još moguć na ovom mestu.

Nacionalni park Mesa Verde

Klimatske promene prete uništenjem i nacionalnom parku Mesa Verde u jednom od najvećih rezervata u Americi, sa 5.000 arheoloških nalazišta. Sezona požara na zapadu traje dva meseca duže nego sedamdesetih godina prošlog veka, pa je ovo mesto tokom većeg dela godine prava pustinja. Požari uništavaju drevne petroglife, i biljni svet na liticama, a čak su i postupci vatrogasaca štetni i ostavljaju mrlje na peščaniku.

Ovo je mesto izazovno za planinare i kampere, a dovoljno je pristupačno i u okolini ima mnogo toga da se vidi – na sat vožnje do Novog Meksika.

Koralni trougao

Nema lepšeg podvodnog sveta od onog u vodama Koralnog trougla – tu živi preko 2.000 vrsta riba, stotinak vrsta ajkula i rakova, tridesetak vrsta morskih sisara, kao i 75 odsto svih poznatih vrsta korala. Indonezija, Malezija, Folipini, Papua Nova Gvineja, Timor-Leste i Salomonova ostrva dele ovaj dragoceni ekosistem, kome prete destruktivne ribolovačke metode i porast kiselosti vode okeana. Iz svetskog Fonda za zaštitu prirode i turizam, upozoravaju da porast nivoa mora, kao i temperature, dramatično utiču na živi svet Koralnog trougla.

Imate fore još trideset godina da posetite ovu čarobnu raskoš i uživate u svim pogodnostima koje se nude turistima, pre nego što se sve promeni.

Obala Luizijane, Nju Orleans

Veliki deo Nju Orleansa bio bi poplavljen i odavno postao močvarno područje, da nije nasipa – ali on je na mnogo mesta probijen i brojne četvrti su uništene. Zbog porasta nivoa mora, polave i olujni udari polako nagrizaju obale Luizijane.

Stacionirajte se u srcu Nju Orleansa, iznajmite bicikl i priključite se ribolovačkoj ekspediciji i posmatračima divljih životinja.

Wannabe TV

Editors choice