Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Neke destinacije koje treba da posetiš pre nego što nestanu

Neke destinacije koje treba da posetiš pre nego što nestanu

1/2

Prirodne lepote, istorijski ostaci i kulturni spomenici, ma koliko bili zaštićeni stalno su ugroženi i u opasnosti da nestanu – zbog faktora nemara tehnoloških dometa civilizacije, odnosno, globalnih klimatskih promena. Ovo su samo neke od destinacija kojima preti nestajanje i koje treba da posetiš dok još postoje.

Fort Džeferson, Dry Tortugas

Nedaleko od obale Key West, more je plavo, pesak beo poput oblaka, a kornjače su svuda – to je Nacionalni park Dry Tortugas, kome preti gašenje i propadanje zbog efekata globalnog zagrevanja. Očekuju se sve jače i češće oluje u zalivu, zbog porasta temperature vode i vazduha ovo važno istorijsko mesto (Fort Džeferson utrvđenje, najveće u Americi), na laganom je putu uništenja. Kada je tvrđava sagrađena 1847. nije se moglo predvideti da će se podnožje naći pod vodom, koja svakog dana po malo naraste.

Ponesite opremu za kampovanje i ronjenje i ispitajte vodeni svet bogat raznovrsnim živuljkama (ajkule, kao i velike kornjače), dok je turizam još moguć na ovom mestu.

View this post on Instagram

#drytortugas

A post shared by Lifestyle Choices (@ourlifestylechoices) on

Nacionalni park Mesa Verde

Klimatske promene prete uništenjem i nacionalnom parku Mesa Verde u jednom od najvećih rezervata u Americi, sa 5.000 arheoloških nalazišta. Sezona požara na zapadu traje dva meseca duže nego sedamdesetih godina prošlog veka, pa je ovo mesto tokom većeg dela godine prava pustinja. Požari uništavaju drevne petroglife, i biljni svet na liticama, a čak su i postupci vatrogasaca štetni i ostavljaju mrlje na peščaniku.

Ovo je mesto izazovno za planinare i kampere, a dovoljno je pristupačno i u okolini ima mnogo toga da se vidi – na sat vožnje do Novog Meksika.

View this post on Instagram

#mesaverde

A post shared by Lifestyle Choices (@ourlifestylechoices) on

Koralni trougao

Nema lepšeg podvodnog sveta od onog u vodama Koralnog trougla – tu živi preko 2.000 vrsta riba, stotinak vrsta ajkula i rakova, tridesetak vrsta morskih sisara, kao i 75 odsto svih poznatih vrsta korala. Indonezija, Malezija, Folipini, Papua Nova Gvineja, Timor-Leste i Salomonova ostrva dele ovaj dragoceni ekosistem, kome prete destruktivne ribolovačke metode i porast kiselosti vode okeana. Iz svetskog Fonda za zaštitu prirode i turizam, upozoravaju da porast nivoa mora, kao i temperature, dramatično utiču na živi svet Koralnog trougla.

Imate fore još trideset godina da posetite ovu čarobnu raskoš i uživate u svim pogodnostima koje se nude turistima, pre nego što se sve promeni.

View this post on Instagram

#thecoraltriangle

A post shared by Lifestyle Choices (@ourlifestylechoices) on

Obala Luizijane, Nju Orleans

Veliki deo Nju Orleansa bio bi poplavljen i odavno postao močvarno područje, da nije nasipa – ali on je na mnogo mesta probijen i brojne četvrti su uništene. Zbog porasta nivoa mora, polave i olujni udari polako nagrizaju obale Luizijane.

Stacionirajte se u srcu Nju Orleansa, iznajmite bicikl i priključite se ribolovačkoj ekspediciji i posmatračima divljih životinja.

View this post on Instagram

#coastallouisiana

A post shared by Lifestyle Choices (@ourlifestylechoices) on

Wannabe TV

Editors choice