Kako da u 5 koraka postanete glavni lik u svom životnom romanu

Kako da zadržite devojku

Francuzi su poznati kao zavodnici, a ovih 5 pevača žene i dalje obožavaju

Ovo su horor klasici Stephena Kinga koje bi svako trebalo da pročita

5 puta kad nas je John Cena prijatno iznenadio pre serije “Peacemaker”

Šta sve možete da pošaljete devojci umesto eksplicitnih fotografija

Kako da sebi postanete najbolji prijatelj

Umetnik Miodrag Stanišić – određen u stilu, raskošan u metodi

Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Putovanja

Neke destinacije koje treba da posetiš pre nego što nestanu

1/2

Prirodne lepote, istorijski ostaci i kulturni spomenici, ma koliko bili zaštićeni stalno su ugroženi i u opasnosti da nestanu – zbog faktora nemara tehnoloških dometa civilizacije, odnosno, globalnih klimatskih promena. Ovo su samo neke od destinacija kojima preti nestajanje i koje treba da posetiš dok još postoje.

Fort Džeferson, Dry Tortugas

Nedaleko od obale Key West, more je plavo, pesak beo poput oblaka, a kornjače su svuda – to je Nacionalni park Dry Tortugas, kome preti gašenje i propadanje zbog efekata globalnog zagrevanja. Očekuju se sve jače i češće oluje u zalivu, zbog porasta temperature vode i vazduha ovo važno istorijsko mesto (Fort Džeferson utrvđenje, najveće u Americi), na laganom je putu uništenja. Kada je tvrđava sagrađena 1847. nije se moglo predvideti da će se podnožje naći pod vodom, koja svakog dana po malo naraste.

Ponesite opremu za kampovanje i ronjenje i ispitajte vodeni svet bogat raznovrsnim živuljkama (ajkule, kao i velike kornjače), dok je turizam još moguć na ovom mestu.

Nacionalni park Mesa Verde

Klimatske promene prete uništenjem i nacionalnom parku Mesa Verde u jednom od najvećih rezervata u Americi, sa 5.000 arheoloških nalazišta. Sezona požara na zapadu traje dva meseca duže nego sedamdesetih godina prošlog veka, pa je ovo mesto tokom većeg dela godine prava pustinja. Požari uništavaju drevne petroglife, i biljni svet na liticama, a čak su i postupci vatrogasaca štetni i ostavljaju mrlje na peščaniku.

Ovo je mesto izazovno za planinare i kampere, a dovoljno je pristupačno i u okolini ima mnogo toga da se vidi – na sat vožnje do Novog Meksika.

Koralni trougao

Nema lepšeg podvodnog sveta od onog u vodama Koralnog trougla – tu živi preko 2.000 vrsta riba, stotinak vrsta ajkula i rakova, tridesetak vrsta morskih sisara, kao i 75 odsto svih poznatih vrsta korala. Indonezija, Malezija, Folipini, Papua Nova Gvineja, Timor-Leste i Salomonova ostrva dele ovaj dragoceni ekosistem, kome prete destruktivne ribolovačke metode i porast kiselosti vode okeana. Iz svetskog Fonda za zaštitu prirode i turizam, upozoravaju da porast nivoa mora, kao i temperature, dramatično utiču na živi svet Koralnog trougla.

Imate fore još trideset godina da posetite ovu čarobnu raskoš i uživate u svim pogodnostima koje se nude turistima, pre nego što se sve promeni.

Obala Luizijane, Nju Orleans

Veliki deo Nju Orleansa bio bi poplavljen i odavno postao močvarno područje, da nije nasipa – ali on je na mnogo mesta probijen i brojne četvrti su uništene. Zbog porasta nivoa mora, polave i olujni udari polako nagrizaju obale Luizijane.

Stacionirajte se u srcu Nju Orleansa, iznajmite bicikl i priključite se ribolovačkoj ekspediciji i posmatračima divljih životinja.

Wannabe TV

Editors choice