Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Putovanja

Pivo, kobasice i lepe žene

Sigurno vam ništa novo neću reći time da je “Oktobar fest” tradicionalna nemačka manifestacija posvećena pivu. Ni to da se održava krajem septembra i početkom oktobra, vam nije nepoznato. Međutim, možda se do sad niste informisali da se ove godine održava od 20. septembra do 5. oktobra u Minhenu.

Sinonim za “Oktobar fest” su pivo, kobasice i razigrani i raspevani Nemci u tradicionalnim nošnjama. On je prilika da se predstave mnogobrojne nemačke pivare, a manifestacija i započinje dolaskom okićenih konjskih zaprega, koje vuku burad sa pivom. Svečano otvaranje označava gradonačelnik rečenicom: “Slavina je stavljena“.

Iako je ova manifestacija danas jedna od najpoznatijih posvećenih pivu u svetu, zanimljivo je to da kada je nastala, pre nešto više od dva veka, organizovana je totalno drugačijim povodom. Naime, 17. oktobra 1810. godine kralj Ludvig Prvi oženio se sa princezom Terezom, a tadašnji gradonačelnik Minhena Andreas Dalarmi, zamolio ga je da povodom toga organizuje konjičke trke. Kralj je pristao i tako je nastao prvi “Oktobar fest” koji je vremenom prerastao u  festival piva.

U toku petnaest dana, koliko traje, nije ceo program zasnovan samo na ispijanju piva i prejedanju kobasicama, već postoje brojne prateće manifestacije. Jedna od njih se održava uvek u prvoj nedelji festivala, a radi se o procesiji koja ide ulicama grada. Njen cilj je da pokaže raznovrsnost običaja koji potiču iz Bavarske, kao i tradicionalne zanatlije koji su deo folklora Nemačke. U povorci se mogu videti trupe u istorijskim uniformama, plesači okićeni cvećem, ali i rasni konji, krave, volovi

Nimfenburg Pivo, kobasice i lepe žene

Ako se odlučite da krenete put Minhena, nemojte da vam se poseta ovom gradu završi pod šatorom neke pivnice, već obiđite ovaj treći po veličini grad u Nemačkoj, koji nudi brojne zanimljivosti. Jedna od takvih nalazi se u dvorcu Nimfernburg, nadomak Minhena, u kojem ćete moći da vidite portrete trideset najlepših građanki Minhena, koje je naručio kralj Ludvig I, poznat kao veliki obožavalac žena. Ostalo je da se prepričava da je sa mnogima od tih dama, koje se nalaze na slikama u čuvenoj “Sali lepote”, bio u vezi.

Olivera Denčić

 

Wannabe TV

Editors choice