Sigurno su mnogi od vas više puta čuli za Veliki kanjon reke Kolorado, nego za kanjon reke Uvac. Naravno, tu nema ništa čudno, s’ obzirom na to da je ovaj američki najveći na svetu, pa samim tim i jako popularan. Međutim, ima jednu manu što se nas tiče. Mnogo je daleko!

S’ druge strane ovaj naš kanjon koji se proteže između Sjenice i Nove Varoši je mnogo manji, ali ga je priroda obdarila neverovatnom lepotom. Tri uklještena meandra koje je reka usekla u krečnjačku stenu, stanište beloglavog supa, Uvačko i Zlatarsko jezero, Jerinin grad su samo neke od atrakcija ovog prirodnog rezervata.

Ako ste avanturističkog duha kanjon reke možete obići čamcem, pa da sa vode gledate kako se priroda poigrala u ovom kraju Srbije, dok će vam iznad glave, skoro sigurno, proleteti neki beloglavi sup. Sa vode možete videti i lokalitet nazvan Jerinin grad, koji je pretpostavljamo pripadao “Prokletoj Jerini“, kao i pećinski sitem kroz koji se može proći pešice i izaći na drugu stranu u selo Lopiže. Preporuka je samo da ponesete šlem, ako se odlučite da istražujete pećine.

Druga opcija za obilaženje kanjona je da krenete terenskim vozilom zato što je put uglavnom zemljan, pa da sa nekog od vidikovaca, kao što je brdo Molitva ili Devojačka stena, gledate predeo ispod sebe. Ako se odlučite za ovaj drugi, znajte da je po predanju sa njega skočila devojka zbog nesrećne ljubavi, pa je tako i dobio ime.

Meandri Uvca počinju nekoliko kilometara iza Uvačkog jezera, koje meštani zovu i Sjeničko. Ono je leti pogodno za kupanje, a predstavlja i jedno od retkih mesta u kanjonu gde se može sići do vode. Tu se nalazi i viseći most za prelazak na drugu stranu kanjona.

Skoro na svakoj fotografiji kanjona reke Uvac možete da vidite beloglavog supa u letu. Što i ne čudi s’ obzirom na to da je ovde jedna od najvećih kolonija ove ptice na Balkanu, i jedna od značajnijih u Evropi. Pre oko dve decenije u ovom kraju ih je bilo samo 7, ali je 1994. godine osnovano udruženje za zaštitu ove ptice grabljivice, tako da ih danas ima oko 300.

Ako vam se sve ovo čini zanimljivim, spakujte ranac i pravac Sjenica, odakle se najlakše stiže do kanjona. Predlažemo vam da u ovom gradu nađete i prenoćište, jer vam sigurno neće biti dovoljno pola dana da vidite sve!

Olivera Denčić 

Comments