Mudrosti grčkih filozofa

Prepoznaj signale da ona više ne želi da bude sa tobom

Šta ona želi (i ne želi) da čuje u krevetu

Style in action: Outfit za trening

Branimir Brkljač – vreme je za nove priče

Šta devojkama najviše smeta kod muškaraca

Misterije ljudskog organizma

Koje su granice ljudske izdržljivosti

Višeljublje – model emotivnih odnosa ili opasnost za ljubavne veze

Intervju: “Goblini” o nastupu u Beogradu, emocijama i muzičkim legendama

Ako je voliš, ne dozvoli da se pored tebe oseća nesigurno

Greške koje praviš tražeći smisao u svom životu

Pet vežbi za unapređenje brzine tokom treninga

Paris Brosnan, sin poznatog glumca, započeo modeling karijeru

Svi trendovi koje moraš da ispratiš u 2018.

Bizarni životinjski svet – bogomljke i ostali seksualni kanibali

Bizarni životinjski svet – bogomljke i ostali seksualni kanibali

1/2

Među ljudima se dešava toliko toga surovog – mrzimo one koje ne poznajemo i nastojimo da ih uništimo, a u ljubavi smo najsuroviji, jer nanosimo bol onima koje volimo i slučajno i namerno. Mnogo puta smo čuli, a verovatno i sami izrekli, da smo mi ljudi gori od životinja. One bar ne rade ništa bez svrhe i sve surovo što čine u skladu je sa njihovom prirodom, koja ne traži ni oproštaj, ni pokajanje. Ponekad žene „opasne“ po muški rod, upoređujemo sa bogomoljkama, ali među instektima (pretežno) ima još takvih primera, a i nisu samo mužjaci ugroženi.

Bogomoljka

Poznate po tome što za vreme parenja mužjaku otkinu glavu, bogomoljke su na zlom glasu i služe kao najcrnja metafora za ljudske“romantične“ odnose. Ipak, među bogomoljkama to je češća pojava u laboratoriji, nego u prirodi (veruje se da laboratorijski uslovi utiču na agresivnost ženki) ali skorašnja istraživanja su otkrila još nešto – kod jedne vrste bogomoljki Mantis religiosa, čin otkidanja glave ima bizaran smisao – izaziva refleksne pokrete u telu mužjaka što rezultira ejakulacijom, dakle, pospešuje oplodnju i razmnožavanje vrste.

shivendu shukla 339451 Bizarni životinjski svet – bogomljke i ostali seksualni kanibali

Crna udovica

Kod ove vrste pauka mužjacima se crno piše, parili se ili ne. Čak 80 odsto njih strada u pokušaju da pronađe partnerku, a od onih koji uspeju, 65 odsto bude pojedeno nakon olodnje. Mužjaci crne udovice su dizajnirani za „jednokratnu“ upotrebu, jer pored nikakve šanse da prežive parenje, nakon samo jednog parenja ostaju neplodni. Jedan od načina da prežive parenje jeste odugovlačenje. Zato mužjak Latrodectus tredecimguttatus pauka produžava seksualni susret sa svojom ženkom duže od bilo kog drugog pauka koji ima sličan cilj – da preživi taj sudbinski susret. Zašto Crna udovica pojede mužjaka na kraju? Verovatno zato što je mnogo krupnija i kad mužjak ispuni svrhu, ona jednostavno iskoristi priliku da se pogosti.

Wannabe TV

Editors choice