Da li ste spremni da svoju zabavu podignete na viši nivo i iskusite adrenalin koji donose ekstremni sportovi? Živite samo jednom i može biti uzbudljivo da sebe povremeno izazovete na ekstreman način, koji se u životu muškarca u savremenom svetu (kada više nismo ratinici i lovci) usmerava na sportske i fizičke izazove. Pomeranje granica možete izvesti na ovaj način ako ste zdravi i aktivni, ali bilo bi dobro da konsultujete stručnjaka, pre nego što odlučite da se upustite u izazov. I, naravno, preduzmite sve mere opreza da bi uzbudljivo iskustvo bilo što bezbednije.

Ekstremni sportovi mogu biti korisni u prevazilaženju straha i za bolje upravljanje rizikom. Jednom kad se uspešno uhvatite ukoštac sa izazovom, možete steći mnogo više samopouzdanja i samopoštovanja.

Brdski biciklizam

Uspon je svakako izazov u brdskom biciklizmu, ali spust je još veći i teži! Zamislite da se samo pustite sa vrha brda i dozvolite da gravitacija uradi sve ostalo… Ekstremni sportovi uključuju brdski biciklizam baš zbog toga što je teško kontrolisati spust, iako imate planinski bicikl opremljen amortizerima, širokim gumama i kočnicama. Morate biti pribrani i skoncentrisani da biste kontrolisali brzinu. Obavezno stavite kacigu!

Ekstremni sportovi – parasejling

Ako više volite izazove na vodi, parasejling je mnogo uzbudljiviji od skijanja na vodi, jer to je let sa padobranom iza glisera. Gliser vas može povući i podići, tako da dostignete i do 500 metara visine, a perspektiva koju ćete imati odozgo, pogled na more i kopno ispod vas, garantuje nezaboravan doživljaj.

Ronjenje u podvodnim pećinama

Ovaj ekstremni sport vodi vas u nove dubine – bukvalno. Ideja je da istražite podvodne pećine, roneći na dah, ili koristeći vazduh sa površine. Ovo nije dovoljno bezbedno, osim ako za iskusne ronioce, ali još uvek možete istraživati podvodne pećine koristeći opremu za ronjenje i bocu sa kiseonikom.

Ekstremni sporotovi – padobranstvo

Na listi za ekstremne sportove padobranstvo je obavezno i predstavlja san većine muškaraca. Šta može biti uzbudljivije (i strašnije) od skoka iz aviona?

Skok sa padobranom iz aviona može biti super zabavno iskustvo, ako ste prošli kroz potrebnu obuku, ili skačete u tandemu. Slušajte instruktora, uradite sve kako vam je rečeno i iskusite nezaboravno adrenalinsko iskustvo – koje ćete verovatno želeti da ponovite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TERR▲ ® (@terra.bikes)

Pročitajte i ovo: 3 mindset taktike koje možete naučiti od ekstremnih sportista

Zorbing

Ovo je sjajna aktivnost koju možete izvesti na ravnom, kako biste stekli iskustvo u upravljanju kretanjem, dok se kotrljate zatvoreni u velikoj providnoj plastičnoj lopti. Ekstremni sportovi uključuju zorbing na nizbrdici – i to strmoj. Možete se trkati sa prijateljima ili probati solo, ali biće vam potreban asistent da se izvučete iz lopte na kraju. Osim spusta, zorbing loptu možete koristiti da unesete malo više izazova i zabave u kontaktne sprotove.

Ekstremni sportovi – uspon po ledu

Osim skijaških skokova i snoubordinga, zimi možete isprobati ekstremnu aktivnost uspona po ledu. Zaleđeni vodopadi, planinske litice – pridružite se ekstremistima koji obožavaju ovakve izazove i isprobajte sebe. Pri tom raspolažete sigurnosnom opremom, šiljcima za led i svojom snagom i odlučnošću. Možete početi sa manjim vodopadom i napredovati ka nečemu izazovnijem. Takođe bi bilo pametno da se za ovaj poduhvat pripremite u teretani, radeći vežbe koje će povećati vašu snagu i izdržljivost.

Polarni medved (polar bear plunge)

Ekstremni sportovi se osim u snegu i ledu, mogu odvijati i u vodi – uranjanje polarnog medveda je događaj, koji Amerikanci praktikuju kao kolektivni ritual i izazov i to je, praktično, kupanje u ledenoj vodi, usred zime. Rusi su to radili verovatno mnogo pre Amerikanaca i u Kazahstanu postoji klub „Morževi“ čiji članovi svake zime otvaraju bazene u zaleđenoj reci (uklanjajući sloj leda debelog i do 10 cm) da bi se prvo zagrevali trčeći pored reke, a zatim uranjaju u ledenu vodu – oni smatraju da ledeno kupanje jača imunitet i ubrzava cirkulaciju i da je odlično za borbu protiv lenjosti i hroničnog umora.

Pročitajte i ovo: Preporuke za ekstremne avanturiste

Ekstremni sportovi – zip lining

Ovo je jedna od komercijalizovanijih ekstremnih aktivnosti na otvorenom i brojne Zip Line destinacije možete naći i kod nas. U suštini, klizite visoko iznad zemlje po sajli koja je pričvršćena za okolne podupirače – ovo je nešto kao horizontalni rolerkoster, pri čemu možete razviti dosta veliku brzinu i osećati se kao da vozite automobil. Možete birati planinske, šumske, pa čak i urbane predele, koje biste želeli da nadletite, odnosno „nadklizite“ (dok ovo radite, možete napraviti sjajne snimke!).

Rafting

Ako vas uzbuđuje ideja da vas zapenjena voda nosi u splavu na naduvavanje, dok pokušavate da ostanete unutra, onda je ovo najbolj izazov za vas. Ekstremni sportovi se često izvode u društvu, a za ovaj je društvo obavezno. Možete se priključiti grupi koja se sastavlja za rafting, a možete okupiti svoje društvo i zajedno sa prijateljima iskusti nezaboravne trenutke. Takođe, u rafting se možete upustiti sa celom porodicom, ako i ostali članovi dele vašu želju za avanturom i uzbuđenjem.

Ekstremni sportovi – slacklining

Slackline je ekstremna aktivnost najsličnija hodanju po žici. Zahteva dobru fizičku spremnost, održavanje ravnoteže, smirenost i strpljenje. Obično se izvodi tako što vežbač hoda po fleksibilnoj traci pričvršćenoj na visini, između drveća, stena, ili na montiranoj strukturi. Na traci je dovoljno izazovno i samo stajati i održavati ravnotežu. Neki praktičari ovog ekstremnog sporta svedoče o povećanju telesne svesnosti – kada pokušavate da balansirate na elastičnoj traci, morate upoznati svu dinamiku svoje fizičke strukture i možete razviti bolje držanje.

Naslovna fotografija: instagram.com/terra.bikes

Đorđe Đoković

Comments