Dvadeset i pet godina je prošlo otkako je Tom Cruise glumio sportskog menadžera u dramediji Jerry Maguire, apsolutnog bioskopskog i VHS hita, u kom su uživale, i uživaju, generacije. Jerry je dopadljivi “gubitnik” koji doživljava otkrovenje koje mu menja život, pa piše misiju organizacije o neiskrenosti u sportskom biznisu u želji da radi s manje klijenata kako bi s njima stvorio bolji, privrženiji odnos. Budući da ne nailazi na podršku, Jerry želi da otvori nezavisnu agenciju za koju se jedino Dorothy, dvadesetšestogodišnja samohrana majka, prijavljuje da mu pomogne. Film je pun emocija, humora, razočaranja, što mu daje ljudski, realni element. Zato se i dopao velikom broju ljudi. Nasuprot budžetu od 50 miliona, zaradio je čak 273.6 miliona dolara, postavši 9. finansijski najuspešniji film 1996. godine. Jerry Maguire je bio nominovan za pet Oskara, a dobio je jedan – Cuba Gooding Jr. u kategoriji najbolje sporedne muške uloge. Povodom 25. godišnjice, izdvojili smo nekoliko zanimljivih činjenica o filmu koji i dalje ne zastareva…

Neprimetni uspeh filma Singles naterao je Camerona Crowea da napiše scenario

Režiser Cameron Crowe je smatrao da njegovo ostvarenje Singles (1992) nije doživeo uspeh koji je priželjkivao, pa se rešio da napiše ličniji i emotivniji film kad je ujedno shvatio da su ga napustili prijatelji za koje je mislio da su pravi, a ostali oni od kojih to nije očekivao. Odatle se rodila ideja za Jerry Maguire. Šta biste radili u slučaju da mnogo toga, ili sve izgubite, pa se osvrnete oko sebe, a ljudi za koje ste mislili da će biti uz vas više nisu tu. Ko onda preostaje?

Glavna uloga je originalno napisana za Toma Hanksa

Kad je Crowe nakon skoro četiri godine završio scenario, Hanks više nije imao 35 godina – koliko Jerry ima u filmu. Hanks je tad već imao dva Oskara i želeo je da se oproba u režiji. Navodno je ulogu odbio već u preliminarnoj fazi scenarija.

Cuba Gooding Jr. se skinuo go na audiciji sa Tomom Cruiseom

Cruise i Gooding su prethodno sarađivali na filmu A Few Good Men, pa je Tom bio uzbuđen zbog ponovnog susreta. Zajedno su čitali scenu koja se dešava u svlačionici, a Cuba ga je pitao da li je obnažen u toj sceni. Kad mu je Tom odgovorio da jeste, Cuba je momentalno skinuo svu odeću sa sebe, rekavši: “Dobiću ovu ulogu. Ne plašim se ničega”.

Renée Zellweger nije znala kako da izusti čuvenu “Hello” rečenicu

Renée, koja je tumačila samohranu majku Dorothy, bilo je potrebno nekoliko pokušaja da valjano izgovori, danas čuvenu rečenicu: You had me at hello. Iznova je uopšte nije razumela. Mislila je da u njoj imaju slovne greške. Od celog scenarija, jedino se za nju pitala da li je ispravna. “Da li postoji bolji način da se izgovori?”, razmišljala je. Naposletku je uspela.

Comments