Nema sumnje da je Leonardo DiCaprio jedan od najboljih glumaca današnjice. Ne pojavljuje se u velikom broju filmova, ali kad to učini – svaki put daje sve od sebe. Njegov poslednji film Once Upon A Time in Hollywood doneo mu je nominaciju za ultimativnu filmsku nagradu – Oskar – za koji je prethodno bio nominovan pet puta, ali dobio samo jednom – za ulogu u filmu The Revenant. Podsećamo da je već sa 19 godina bio nominovan za ovu zlatnu statuu – za izvedbu u drami What‘s Eating Gilbert Grape (1993).

Čini se da Leo dobije nominaciju za Oskara svaki put kad se pojavi na filmu, ali naravno da nije tako. Postoji više ostvarenja gde je bio briljantan, ali iz nekog razloga Akademija nije bila oduševljena. Izdvojili smo 5 takvih Leovih izvedbi…

Shutter Island

DiCaprijeva uloga u ovom filmu vrlo je zahtevna jer tumači muškarca koji se bori da sačuva svoju prisebnost. U toku cele radnje postoje nagoveštaji da je mentalno oboleo, ali on veruje da je zdrav, što znači da Leo balansira između toga što igra lika koji je ujedno psihički (ne)zdrav. Neprestano suzbija svoju traumatičnu prošlost, pa kad je se konačno priseti – upada u stanje nestabilnosti. Njegova izvedba je ne samo ubedljiva, već uspeva da nas u potpunosti zaseni sve do šokantnog kraja. Shutter Island je ostvarenje koje zahteva nekoliko gledanja jer je DiCaprijev performans toliko intrigantan da ga više puta treba analizirati.

Inception

Leov Cobb u ovom filmu Christophera Nolana je čvršći i rezervisaniji. Inicijalno, o njemu ne znamo mnogo, ali saznajemo više kako se radnja odvija. Cobb postaje ranjiviji, a DiCaprijeva izvedba postaje sve prijemčivija. Iz njega bukti sve više emocija. Njegov junak ne želi da se priseća prošlosti, ali je nateran da to učini, pa sve više uranja u svoja bolna sećanja. Inception je pun akcije, a Leov performans priči daje emotivnu težinu, što rezultira savršenim spojem avanture i drame.

The Departed

The Departed je Filmska akademija i te kako primetila, ali je Leova uloga, iz nekog razloga, ostala bez nominacije. Iako mu društvo pravi neverovatni glumački ansambl, on uspeva da se istakne kao Billy Costigan, policajac na tajnom zadatku da se infiltrira u bostonsku mafiju koju vodi Frank Costello (Jack Nicholson). Kako sve dublje zalazi u svet podzemlja, strah i paranoja počinju da uzimaju maha. Kad Nicholson počne da ga začikava da je policajac, DiCaprio biva uplašen, ali ujedno uspeva to da prikrije.

Comments