Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Film

7 esencijalnih Bond filmova koje morate da pogledate da biste razumeli franšizu

1/2

Ne morate da pogledate sva 24 filma o Jamesu Bondu kako biste stekli uvid u karakter junaka i njegovu istoriju. Franšiza o agentu 007 postoji od 1962. godine, a srpska premijera poslednjeg filma, No Time To Die, zakazana je za 7. oktobar. Činjenica da saga postoji već 60 godina i da je iznedrila preko dvadeset ostvarenja može biti obeshrabrujuća, posebno zato što svi filmovi predstavljaju nezavisne avanture. Ako počnete da ih gledate hronološki – nećete dobiti nikakvu prednost, a surova istina je da nisu svi dobri – zbog lošeg scenarija ili karakteristika vremena u kom su snimani, pa danas deluju zastarelo.

Pa, koji su to najbolji Bond filmovi? Koji verodostojno predstavljaju franšizu? Izdvojili smo nekoliko – po hronološkom redu – kako biste stekli utisak na koji način se saga razvijala u toku godina. Nijedna od ovih radnji nije povezana. Ipak, filmovi prikazuju ono najiskonskije u avanturama Jamesa Bonda, junaka iz popularne serije romana Iana Fleminga

Goldfinger (1964)

Iako su Dr. No (1962) i From Russia with Love (1963) sasvim dobri, najbolji iz Sean Connerry Bond ere je svakako Goldfinger. Vidimo agenta 007 koji pokušava da spreči zloglasnog Aurica Goldfingera (Gert Fröbe) da sprovede svoj blesavi plan sa zlatom, koji će ga učiniti još bogatijim. Bondovi zlikovci obično imaju kompleksne planove, ali Goldfingerovi su toliko šašavi da su briljantni, dok ujedno ovakva slobodoumna priroda prožima ostatak filma, pa imamo junakinju po imenu Pussy Galore ili pomoćnika po imenu Oddjob koji gađa smrtonosnim cilindrom. Toliko onoga što danas znamo o Jamesu Bondu potiče od Goldfingera, pa čak i kada je veoma ružno – Bond zapravo prisiljava Pussy Galore na seksualni odnos, a onda zbog toga postaje dobar lik – potez koji predstavlja simbol originalnog identiteta franšize.

On Her Majesty‘s Secret Service (1969)

Gledaoci se retko sete Georgea Lazenbyja kao Bonda, budući da ga je samo jednom tumačio, pa je generalna pretpostavka da u ulozi nije bio dobar. Ali ovo je istina: Lazenby je, zapravo, veoma dobar kao James Bond u jednom od najboljih filmova iz franšize. Lazenby, koji je prethodno prodavao polovne automobile, pa postao model pa nekako progurao do uloge Bonda, izgleda kao da se sjajno provodi kao agent 007. Njegova avantura ga odvodi na švajcarske Alpe gde se udružuje sa mafijašem kako bi savladao Blofelda (Telly Savalas). On Her Majesty‘s Secret Service eksperimentiše i isprobava nove stvari, kao što je Bondovo zaljubljivanje i patnja, ali ga to ne ometa u velikoj meri jer i dalje uspeva da uspešno obavi zadatak.

The Man with the Golden Gun (1974)

Bond filmovi Rogera Moorea su, nažalost, uglavnom loši. Ili su rasistički (kao Live and Let Die i Octopussy) ili su stecište svih bazičnih ideja koje su producentima pale na pamet, nebitno da li se slažu uz narativ. The Man with the Golden Gun uspeva da se od toga otrgne i toliko je čudan da postaje očaravajuć. Vidimo Bonda koji se bori sa najskuplje plaćenim ubicom Scaramangom (Christopher Lee), bivšim cirkuskim umetnikom prevarantom koji ima treću bradavicu i živi na ostrvu sa malim slugom patuljkom (Hervé Villechaize). Iako bizaran, film je veoma zabavan.

Wannabe TV

Editors choice