Znate sve one vežbe za mozak, koje će vam povećati IQ? Delotvorne su kao i vežbe koje povećavaju ku… to jest, koristite ga, pa će vam češće biti veliki. A da li ste čitali neki tekst o tome da sarakazam podstiče inteligenciju, aktivirajući deo mozga zadužen za pronalaženje kreativnih rešenja? Pročitajte. Ili bolje, nemojte. Budite sarkastični. A ako ne umete, izložite se sarkazmu, dejstvo je isto, sudeći po nekim istraživanjima, a istraživanjima se bave ozbiljni ljudi, istraživači. Ako hoćete da spojite urnebes, apsurd, ludu zabavu, sarkazam i inteligenciju (pazite da se ne predozirate), čitajte Teri Pračeta, on je ozbiljan čovek, pisac. Ako ne znate sva slova, pogledajte seriju urađenu prema knjizi koju je davnih devedesetih napisao zajedno sa Nil Gejmenom (još jedan ozbiljan pisac) “Dobra predskazanja” (Good Omens), posle koje ćete se značajno opametiti i možda biti u stanju da pročitate i neku knjigu. Pračetovu. Ili Gejmenovu.

Pračet, to je onaj što je napisao silne ludo zabavne knjige o disksvetu (ovi što veruju da je zemlja ravna ploča, verovatno ritualno spaljuju romane o Disksvetu, a prema “Boji magije” je snimljen film) pre nego što je umro (2015. je izabrao da okonča život, jer je bolovao od Alchajmera), a Gejmen, to je onaj što je pored ostalih silnih knjiga, napisao “Američke bogove” (prema knjizi je takođe snimljena serija) i napisao je scenario za svaku epizodu “Dobrih predskazanja”, ispunjavajući time želju svog kolege i prijatelja, Teri Pračeta, da se postara da po toj knjizi bude snimljena serija. Mini serija – šest epizoda. Da su snimili dvanaest, rizikovali bismo da nam mozak proradi do genijalnosti, a ako nismo dizajnirani kao genijalci, ko zna šta bi nam se desilo (mogu da zamislim nekoliko scenarija). Ne gledajte u nas što znamo sva slova, mi jesmo dizajnirani prema prvobitnom uzorku genijalnosti – čovek-govori-piše-čita-zamišlja-pametan.

Čime, dakle, ova serija povećava vaš IQ?

Pa, pre svega, uzima jedan masivan koncept života koji se zove “hrišćanstvo” i tretira ga kao žvaku, petardu, cirkus, nesporazum, kao nepraktičnu i nelogičnu organizaciju zakrčenu birokratskim preprekama, predstavlja Boga kao vrhovnog admina, čiji nedokučivi plan stalno pokazuje psihopatske simptome, predstavnike raja i pakla kao jednako simpatične i antipatične, inteligentne i tupave, sebične i velikodušne… Oh, zvuči poznato, kao da gledate svoju porodicu, komšije, prijatelje, kolektiv, grad, državu… Kako na nebu, tako i na zemlji, pomislite (i najpovršniji hrišćanin poput mene zna za ovaj božiji zakon), a onda pomislite da je možda obrnuto, da ljudi predstavljaju nebeske odnose i zakone po ugledu na ono što poznaju, na svet ljudi, pa onda razmišljate o iskušavanju, veri, skepticizmu, ateizmu… Opa! Vidite kako ste već pametniji?

Zatim, tu je kompleksna priča o prijateljstvu, ljubavi i srodnim dušama, predstavljena kroz odnos anđela Azirafela i demona Kroulija, koji sarađuju od kad postoji svet, svađaju se i mire, prave jedan drugom ustupke i pronalaze kompromise da nekako sačuvaju svoj zajednički svet – planetu Zemlju i čovečanstvo na njoj… Oh, ovde vidite ono što dobar brak može da postane posle dvadesetak vekova, zajedništvo u dobru i zlu i pitate se da li je gej element promišljen i nameran, ili vam se samo čini… Eto, već vam se proširila percepcija, a i homofobija je ustuknula i ustupila mesto toleranciji. Kad sledeći put vidite muškarce kako se nežno gledaju, pomislićete “đavolja posla, a i božija posla su đavolja i obrnuto, ma sve je to isti Q…” uključujući i vaš IQ koji se zadovoljavajuće nadigao.

Do momenta pojavljivanja četiri motorista Apokalipse i njihovog suočavanja sa Antihristom, medenim dečačićem po imenu Adam, vaš smisao za sarkazam i apsurd će već biti maksimalno stimulisan, od čega ćete postati svesniji, prisutniji, angažovaniji – jednom rečju, pametniji. Ili će vam mozak pretrpeti torturu apsurdom i paradoksom, od čega ćete osećati da je život nepravedan i besmislen (shvatićete šta u stvari znači “čudni su putevi gospodnji”), što će vam u suštini biti smešno, iako je depresivno. Kad to osetite, znači da vam je IQ skočio, a kad on skoči, onda traži nešto u šta će se zabosti.

Dakle, ako ste ostali razočarani, frustrirani i besni posle završnice “Igre prestola” (očekivanja su vam izneverena, znam), ako ste zanemeli posle mini-serije “Černobil”, jer ste ostali “paf” kad ste videli golu, sirovu dramu, bez ikakvog dramljenja i plot-tvistova i jedino što možete da mislite jeste “jbt, wtf” (vokabular vam se srušio, u vetar rasuo…) – dakle, ako posle ove dve bogznakako visoko ocenjene i cenjene serije niste ni malo pametniji, nema vam druge, nego treće – izložite se dejstvu “Dobrih predskazanja” i spremite se da zablistate kao super-nova. Inteligencija je dobra za samopouzdanje, samopouzdanje je dobro za ego, ego je dobar za zajebanciju. A ništa nije bolje od ludog zezanja. Naročito na sopstveni račun. A Teri Pračet i Nil Gejmen se ludo zezaju na svačiji sopstveni račun.

Naslovna fotografija: instagram.com/ourlifestylechoices

Aleksina Đorđević

Comments