Među nekoliko najjačih materijala na svetu, grafen se izdvaja po svojim sposobnostima, koje se još uvek ispituju i stalno se otkriva još neka „supermoć“ ovog materijala tankog kao papir, a jačeg od čelika.

Grafen reaguje na materijal koji se nalazi ispod njega

Eksperimentisanje sa grafenom pokazalo je da na njega utiče električno polje atoma materijala koji se nalazi ispod njega, jer je grafen jako tanak. Ova osobina bi mogla da bude od koristi naučnicima kada hoće da dovedu određene biomolekule do reakcije, bez njihovog „uznemiravanja“.

Stvara struju u kontaktu sa svetlom

Kada se izloži svetlosti, grafen stvara električnu energiju! Ovo se dešava zato što grafen pod uticajem svetla (i to bilo koje vrste svetla) grafen dobija karakteristiku toplog provodnika. Elektroni molekula grafena dobijaju dovoljno energije od koje počnu da se kreću, da struje, iako ugljenik ispod ostaje hladan. Grafen može da proizvede struju u najobičnijim uslovima, recimo u sobi u koju sunčeva svetlost ulazi kroz prozor.

Grafen povećava dejstvo desalinizacije

Oko 97% vode na planeti nije za piće, jer je slana, a metodi desalinizacije su dugotrajni i skupi. Grafen bi mogao to da promeni i da postane najbolji filter na svetu, pošto je njegovo dejstvo na desalinizaciju sto do hiljadu puta delotvornije od svih ostalih metoda. Ovo je revolucinarno otkriće – moglo bi da reši problem pitke vode u svetu, koji postaje goruće pitanje.
Proces desalinizacije ide ovako – morska voda prolazi kroz filter koji zaustavlja so i propušta čistu vodu. Ali, što je deblji filter, proces je manje delotvoran. Pošto je grafen tanak (listovi grfena su debljine jednog atoma), a nanoproustljiv, može da propusti vodu, ali ne i soli – i sve to bez potrebe za stvaranjem pritiska, pomoću koga poznati filteri inače rade.

jeremy bishop 72608 unsplash Grafen   čudesne sposobnosti najjačeg materijala na svetu
Comments