Trikovi u nezi koji su potrebni svakom muškarcu

Dobrobiti koje donosi muzika

Šta sve možete pojesti za 30 dolara u različitim zemljama?

Tajne dobrog + urbanog stila za muškarce koji nemaju mnogo vremena za to

9 autfita koji nikada neće izaći iz mode

Recept: Hrskava piletina iz rerne

8 istaknutih ikona muškog stila

Mitovi o alkoholu u koje ne treba da veruješ

Krigla kolač – specijalitet za pravog muškarca

Pravilna nega za svaki tip kože

Ovo su beauty rutine poznatih muškaraca

Letnji komadi koje možeš da nosiš i tokom jeseni

Ličnosti koje su najviše uzdrmale svet (2. deo)

Najluđe fobije – strahovi od najneverovatnijih stvari

Izoštri svoj pogled na ženski svet, jer, ovo su predrasude

Grafen – čudesne sposobnosti najjačeg materijala na svetu

Grafen – čudesne sposobnosti najjačeg materijala na svetu

1/2

Među nekoliko najjačih materijala na svetu, grafen se izdvaja po svojim sposobnostima, koje se još uvek ispituju i stalno se otkriva još neka „supermoć“ ovog materijala tankog kao papir, a jačeg od čelika.

Grafen reaguje na materijal koji se nalazi ispod njega

Eksperimentisanje sa grafenom pokazalo je da na njega utiče električno polje atoma materijala koji se nalazi ispod njega, jer je grafen jako tanak. Ova osobina bi mogla da bude od koristi naučnicima kada hoće da dovedu određene biomolekule do reakcije, bez njihovog „uznemiravanja“.

Stvara struju u kontaktu sa svetlom

Kada se izloži svetlosti, grafen stvara električnu energiju! Ovo se dešava zato što grafen pod uticajem svetla (i to bilo koje vrste svetla) grafen dobija karakteristiku toplog provodnika. Elektroni molekula grafena dobijaju dovoljno energije od koje počnu da se kreću, da struje, iako ugljenik ispod ostaje hladan. Grafen može da proizvede struju u najobičnijim uslovima, recimo u sobi u koju sunčeva svetlost ulazi kroz prozor.

Grafen povećava dejstvo desalinizacije

Oko 97% vode na planeti nije za piće, jer je slana, a metodi desalinizacije su dugotrajni i skupi. Grafen bi mogao to da promeni i da postane najbolji filter na svetu, pošto je njegovo dejstvo na desalinizaciju sto do hiljadu puta delotvornije od svih ostalih metoda. Ovo je revolucinarno otkriće – moglo bi da reši problem pitke vode u svetu, koji postaje goruće pitanje.
Proces desalinizacije ide ovako – morska voda prolazi kroz filter koji zaustavlja so i propušta čistu vodu. Ali, što je deblji filter, proces je manje delotvoran. Pošto je grafen tanak (listovi grfena su debljine jednog atoma), a nanoproustljiv, može da propusti vodu, ali ne i soli – i sve to bez potrebe za stvaranjem pritiska, pomoću koga poznati filteri inače rade.

jeremy bishop 72608 unsplash Grafen   čudesne sposobnosti najjačeg materijala na svetu

Wannabe TV

Editors choice