Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Kad ti uspeh izmiče i veruješ da si luzer

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Savladaj 10 veština rešavanja problema

Taktike za izbegavanje “sagorevanja” na poslu

Hidrofilni bicikl – za vožnju po vodi

Hidrofilni bicikl – za vožnju po vodi

Relativno nov fensi sport – vodeni biciklizam – odnosno, bicikl koji se vozi po vodi, dolazi sa Novog Zelanda u obliku zanimljive sprave nazvane Hydrofoiler XE-1, a proizvodi ga Manta, poznata po svom čuvenom automobilu. Manta bicikl liči na sobni trenažer – to je električno vozilo, opremljeno propelerom i pedalama, tako da vozač može da angažuje sopstvenu snagu u dostizanju brzine od oko 20 kilometara na čas, na bilo kojoj većoj vodenoj površini.

Vodeni bicikl ima motor od 400 W, a vozač može sam da podesi visinu pedala, kojima se pokreće propeler koji omogućava kretanje po vodi. Hidrofilni bicikl koristi tehnologiju jedrilica America’s Cup i pomera granice biciklizma – ako volite skijanje na vodi, jedriličarstvo i biciklizam, uz pomoć Mante možete spojiti svoja interesovanja i voziti bicikl po vodi. A dok se bavite zahtevnim fizičkim vežbanjem, možete se ciljano voziti sa jednog mesta na drugo, istražujući okenaske obale, krstareći jezerima, ili trenirati duž plovnih rečnih puteva.

Hydrofoiler XE-1 veoma je praktičan – težak je nešto manje od 20 kilograma, lako se sklapa i do željene destinacije ga možete transportovati u gepeku.

Za savladavanje veštine upravljanja potrebno je nekoliko sati, kažu oni koji su se oprobali u ovom sportu, ali neizbežno je da se malo ukvasite, dok ne ovladate upravljanjem. Još jedna prednost je što pad ne ostavlja modrice, samo se potopite, a zatim se lako vratite u sedlo – opisuju vozači vodenog bicikla svoja iskustva.

Zbog prskanja vode i mogućih padova, potrebno vam je i odelo, nalik ronilačkom, koje predstavlja i toplotnu izolaciju, pa vodeni bicikl ne morate koristiti samo leti.

Sloboda kretanja po vodi, bez saobraćaja i izduvnih gasova, lakoća upravljanja i sklapanja i montaže vozila, preporučuju ga svakome ko voli da pomera granice u oblasti rekreacije i sporta. Na evropskom tržištu hidrofilni bicikl košta oko šest i po hiljada evra.

Naslovna fotografija: instagram.com/manta5.nz

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice