Ovog meseca, tačnije, 17. septembra, Nike organizuje šestu Belgrade 10k trku čiji je globalni cilj promovisanje važnosti trčanja, ali i zdravog života generalno. Uz to, Nike + Run Club organizuje i besplatne treninge za sve prijavljene kako bi bili spremni da se upuste u ovu veliku i zanimljivu avanturu. Sa jednim od učesnika ovogodišnje trke, mladim pevačem Leonom, razgovarali smo o trčanju, ali i zdravom životu generalno, a otkrio nam je i zašto Nike BGD 10k trka treba da bude i naš izazov ovog septembra.

Leon Intervju: Leon o trčanju, zdravom životu i Nike BGD 10k trci

WANNABE MAN: Kako se ti pripremaš za 17. septembar?

LEON: Pripremam se veoma ozbiljno, a pod time mislim na to da ustajem rano ujutru skoro svakog dana i trčim par kilometara. Naravno, zagrevanje pre i istezanje nakon treninga su veoma bitni za izbegavanja povreda, kao i kvalitetan odmor između treninga. Tu je i ishrana koja je jako važna kako bi se mišići pravilno nahranili i oporavili. Učestvujem i u Nike Running Club treninzima koje Nike organizuje za sve zainteresovane trkače u cilju što bolje pripreme za Nike Belgrade 10k, dok će organizovani treninzi biće nastavljeni i nakon trke.

Zašto bi svako od nas trebalo da se prijavi za Nike BGD 10k trku? Šta je ono što treba da nas motiviše na ovaj korak?

Trčanje je zdrav način života, neprestano pomeranje granica, jačanje volje i testiranje naših mogućnosti. Uz redovan trening napredak je neizbežan i upravo je to ono što mene kontinuirano motiviše. Učestvovanje u trci daje dodatnu motivaciju i tu zaista vidite kako su vaše mogućnosti često mnogo veće od vaših rezultata prilikom treniranja. Naravno, sa trkom ne prestaju, nego tek počinju novi izazovi i težnja ka još boljim rezultatima. Kada uđete u taj dril, ne želite da iz njega izađete.

Leon Aleksandar Radojicic Milica Mandic Intervju: Leon o trčanju, zdravom životu i Nike BGD 10k trci

Jedno od pravila trčanja je da trening mora biti pravilan i postupan. Šta si ti naučio otkako se baviš trčanjem i koji je najvažniji savet koji bi dao “amaterima” koji tek otkrivaju čari ovog vida treniranja?

Iako se ne bavite profesionalno trčanjem, svakom treningu bi trebalo pristupiti ozbiljno. Najpre se konsultovati sa lekarom ukoliko postoji manja povreda ili bol u određenim delovima tela. Početnike savetujem da se ne upoređuju sa drugima, već da su okrenuti isključivo sebi i svojim mogućnostima. U trčanju ste sami sebi najveći protivnik. Uvek će rezultati danas biti bolji od rezultata juče kada ste dan proveli u fotelji. Veoma važna stvar u trčanju je odgovarajuća obuća. Upoznajte svoja stopala i način na koji dolaze u kontakt sa podlogom prilkom trčanja. Nike ima modele za sve tipove, a moja preporuka za početnike su modeli Pegasus ili Structure. Na početku trčanja krenite laganim tempom, i obavezno obratite pažnju na disanje koje bi trebalo da bude umereno i prilagođeno vašem tempu.

Zašto je trčanje najbolji izbor za one koji žele da se pokrenu i u svoju svakodnevicu “uključe” i neki vid fizičke aktivnosti? Kako se trčanje odražava na naše zdravlje, ali i izgled?

Mislim da smo svi već upoznati sa činjenicom da trčanjem dolazimo do savršene linije. Ono što trčanje donosi je više od “obaveznog treninga”.  Na trčanje ne bi trebalo da gledamo kao na obavezu, već kao na sastavni deo našeg dana. Kao recimo pranje zuba, spavanje, doručak… Obuci se, izađi i istrči.

Leon Aleksandar Radojicic Milica Mandic 2 Intervju: Leon o trčanju, zdravom životu i Nike BGD 10k trci
Comments