Kako da u 5 koraka postanete glavni lik u svom životnom romanu

Kako da zadržite devojku

Francuzi su poznati kao zavodnici, a ovih 5 pevača žene i dalje obožavaju

Ovo su horor klasici Stephena Kinga koje bi svako trebalo da pročita

5 puta kad nas je John Cena prijatno iznenadio pre serije “Peacemaker”

Šta sve možete da pošaljete devojci umesto eksplicitnih fotografija

Kako da sebi postanete najbolji prijatelj

Umetnik Miodrag Stanišić – određen u stilu, raskošan u metodi

Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Sport i zabava

Kako da se pravilno baviš kuglanjem

1/2

Možete otići u kuglanu rekreativno i informativno, izbacivati kuglu i nadati se da ćete pogoditi neke čunjeve – biće vam dovoljno zabavno. Ali ako se “zapalite” za kuglanje, trebaće vam da znate i poštujete pravila igre.

Prva standardizovana pravila ove igre, objavljena su 1895. godine u Njujorku, a danas postoji nekoliko tipova kuglanja koji se razlikuju uglavnom po broju čunjeva koje treba oboriti kuglom.

Osim što je zabavno, kuglanje je i korisno kao sportska disciplina – spada u anaerobne sportove, kao i hodanje, ili podizanje tegova, pa ubrzava sagorevanje kalorija i aktivira i formira mišićne grupe koje često ostaju neaktivirane. Savijanje i istezanje tokom kuglanja izuzetno je dobro za vezivna tkiva, ligamente, mišiće ruku, kao i za oblikovanje tela i skidanje prekomernih kilograma i održavanje dobre forme i kondicije.

Kao i u svakom drugom sportu, u kuglanju postoji opasnost od povreda, pa je zato potrebno poštovati sva sportska pravila – pre svega, zagrevanje pre početka igre. Takođe, potrebno je da obuća za kuglanje bude čiste, suve i stabilne, da bi se izbeglo klizanje i padovi. U nekim kuglanama možete iznajmiti pogodnu obuću. Ukoliko vam težina kugle suviše opterećuje ručne zglobove, kuglu možete bacati sa obe ruke. Pri podizanju kugle, treba saviti kolena, da bi se izbegle povrede kičme, a treba i zagrejati laganim vežbama šake i prste.

kuglanje 1 Kako da se pravilno baviš kuglanjem

Tipovi kuglanja

Igra sa deset čunjeva uključuje najmasivnije čunjevi i kugle najvećih dimenzija, sa rupama za prste, kako bi se kugla lakše držala i izbacivala. Igra se u deset rundi, a u svakoj igrač baca kuglu po dva puta. Ovaj tip kuglanja najpopularniji je u severnom delu Amerike, dok je u Evropi popularnija verzija sa devet čunjeva.

U igri sa devet čunjeva koriste se kompaktne kugle izrađene od homogene mase i bez šupljina, nešto manjih dimenzija od onih kakve se koriste u igri sa 10 čunjeva. Takođe, čunjevi su nešto manji, a na vrhu imaju strune kojima se podižu i slažu u početnu poziciju.

Postoje još i ređe viđane igre sa “candlepin” čunjevima, koji su izduženi i vitki i podsećaju na sveću, kao “duckpin”, sa čunjevima zdepastog i patkastog oblika i “fivepin” sa čunjevima koji predstavljaju sredinu između prve dve varijante.

Wannabe TV

Editors choice