Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Kad ti uspeh izmiče i veruješ da si luzer

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Savladaj 10 veština rešavanja problema

Taktike za izbegavanje “sagorevanja” na poslu

Kako da se pravilno baviš kuglanjem

Kako da se pravilno baviš kuglanjem

1/2

Možete otići u kuglanu rekreativno i informativno, izbacivati kuglu i nadati se da ćete pogoditi neke čunjeve – biće vam dovoljno zabavno. Ali ako se “zapalite” za kuglanje, trebaće vam da znate i poštujete pravila igre.

Prva standardizovana pravila ove igre, objavljena su 1895. godine u Njujorku, a danas postoji nekoliko tipova kuglanja koji se razlikuju uglavnom po broju čunjeva koje treba oboriti kuglom.

Osim što je zabavno, kuglanje je i korisno kao sportska disciplina – spada u anaerobne sportove, kao i hodanje, ili podizanje tegova, pa ubrzava sagorevanje kalorija i aktivira i formira mišićne grupe koje često ostaju neaktivirane. Savijanje i istezanje tokom kuglanja izuzetno je dobro za vezivna tkiva, ligamente, mišiće ruku, kao i za oblikovanje tela i skidanje prekomernih kilograma i održavanje dobre forme i kondicije.

Kao i u svakom drugom sportu, u kuglanju postoji opasnost od povreda, pa je zato potrebno poštovati sva sportska pravila – pre svega, zagrevanje pre početka igre. Takođe, potrebno je da obuća za kuglanje bude čiste, suve i stabilne, da bi se izbeglo klizanje i padovi. U nekim kuglanama možete iznajmiti pogodnu obuću. Ukoliko vam težina kugle suviše opterećuje ručne zglobove, kuglu možete bacati sa obe ruke. Pri podizanju kugle, treba saviti kolena, da bi se izbegle povrede kičme, a treba i zagrejati laganim vežbama šake i prste.

kuglanje 1 Kako da se pravilno baviš kuglanjem

Tipovi kuglanja

Igra sa deset čunjeva uključuje najmasivnije čunjevi i kugle najvećih dimenzija, sa rupama za prste, kako bi se kugla lakše držala i izbacivala. Igra se u deset rundi, a u svakoj igrač baca kuglu po dva puta. Ovaj tip kuglanja najpopularniji je u severnom delu Amerike, dok je u Evropi popularnija verzija sa devet čunjeva.

U igri sa devet čunjeva koriste se kompaktne kugle izrađene od homogene mase i bez šupljina, nešto manjih dimenzija od onih kakve se koriste u igri sa 10 čunjeva. Takođe, čunjevi su nešto manji, a na vrhu imaju strune kojima se podižu i slažu u početnu poziciju.

Postoje još i ređe viđane igre sa “candlepin” čunjevima, koji su izduženi i vitki i podsećaju na sveću, kao “duckpin”, sa čunjevima zdepastog i patkastog oblika i “fivepin” sa čunjevima koji predstavljaju sredinu između prve dve varijante.

Wannabe TV

Editors choice